Přísnější pravidla pro zahraniční investice v EU? „Obavy vzbuzují některé investice z Číny a Ruska,“ říká Václav Hampl

Tvrdší pravidla pro povolování zahraničních investic. Právě s takovým návrhem nedávno přišla Evropská komise, která se bojí, že se Číňané snaží dostat například k citlivým technologiím. Návrh podporuje i evropský výbor Senátu ČR pro záležitosti EU. „Argumentace je velmi přesvědčivá,“ zdůrazňuje předseda výboru Václav Hampl.

Návrh Evropské komise usiluje podle Václava Hampla o dvě věci – jednak dát společný rámec národním mechanismům posuzování zahraničních investic, za další pak zavést možnost i pro EU hlídat, že nějaké zahraniční investice nebudou poškozovat zájmy celé EU.

„Proto také v návrhu nařízení je nově zaváděna povinnost členských států informovat komisi o větších přímých zahraničních investicích,“ říká.

V případě, že by EK měla k nějaké investici výhrady, tak by ji mohla zakázat nebo zastavit. „Sledujeme rostoucí trend uchopování technologicky rozvinutých firem prostřednictvím investičního vstupu,“ vysvětluje s tím, že role EK by byla ve smyslu něco zastavit, nikoliv, že by se muselo čekat na její souhlas.


Zahraniční investice mohou někdy představovat i potencionální problém. Václav Hampl

Návrh by se měl týkat jednak objemově velkých investic, sektorově pak infrastruktury, technologií, robotiky nebo přístupu k citlivým informacím. „Také je tam otázka, zda investor není protaženou rukou nějakého třetího státu, zejména pokud jde o státy, které k EU nejsou úplně přátelské,“ dodává.

Obavy podle něj vzbuzují některé investice z Číny a Ruska, ale také ze Saudské Arábie a potencionálně jakékoliv další země. „Jestliže teď máme nějaké hrozby aktuální, tak nevíme, jestli za pět let nebudou zase nějaké jiné,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio