Příští vláda by se měla otázce eura věnovat seriózně, říká Jiří Pospíšil

Členské země Evropské unie, které neplatí eurem, by měly mít přístup na jednání států eurozóny v pozici pozorovatelů. Navrhuje to český premiér Bohuslav Sobotka. Takový plán sice není špatný, ale je iluzí si myslet, že by se ze statutu pozorovatele dalo rozhodnutí ovlivnit. Takový je zase názor europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila, který tak reaguje na Sobotkův návrh.

„Vláda by se měla rozhodnout, jestli euro ano, nebo ne, a pokud ano, tak jasně ekonomicky vydefinovat, jestli jsme, nebo nejsme připraveni,“ říká s tím, že stačí veřejnosti vysvětlovat, proč případně euro zavést.

Zavedení eura, které by vedlo k tomu, že lidé budou nespokojení, že se sníží důvěryhodnost evropské integrace či evropských institucí, by podle něj bylo špatnou politikou vlády.


Připadá mi alarmující jen tak mluvit o zavedení eura ve chvíli, kdy podle různých výzkumů 60 až 80 procent občanů se zavedení eura nesouhlasí. Jiří Pospíšil

Stejně tak upozorňuje na to, že pokud se příští vláda nebude tomuto tématu seriózně věnovat a prosadí proti vůli lidí euro, tak to povede k jediné věci – lidé budou zase ještě více naštvaní na Evropskou unii.

„Bylo by špatné, kdybychom oslabili myšlenky evropské integrace,“ dodává s tím, že on sám jako europoslanec je pro přijetí eura, ale ve chvíli, kdy bude česká ekonomika jasně připravená a kdy budou vláda a politici schopni lidem vysvětlit, jaké to má výhody.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio