Pro Česko je výhodnější pokračování stávající koalice, říká o německých volbách Rudolf Jindrák

Jasným favoritem německých paralelních voleb, které se konají tuto neděli, je kancléřka Angela Merkelová a CDU/CSU. Její vítězství je více než pravděpodobné i podle ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře a bývalého velvyslance v Berlíně Rudolfa Jindráka. Podle průzkumů by měli být druzí sociální demokraté, a tak otázkou především je, kdo se umístí na třetím místě.

„Myslím si, že souboj skutečně bude řekněme o třetí stranu, která má svým způsobem nějaké unikátní postavení ve Spolkovém sněmu jakožto vůdce opozice, pokud by byla znovu velká koalice,“ říká s tím, že se bude rozhodovat, zda to bude Alternativa pro Německo (AfD) nebo levicová Die Linke.

Připomíná také, že pokud AfD dostane od voličů více než 10 procent, tak to bude poprvé po druhé světové válce, co bude v německém Spolkovém sněmu zasedat populisticko-pravicová strana.

Pro Českou republiku by pak podle něj bylo výhodnější pokračování stávající koalice – Angela Merkelová se držela v kampani hesla „žádné experimenty“ a lze předpokládat, jaké kroky bude do budoucna dělat.


Vztahy se Spojenými státy jsou daleko širší, daleko intenzivnější, daleko pevnější než jenom to, že by závisely na jedné schůzce.Rudolf Jindrák

„Můžeme si dělat nějaké odhady, jak se německá politika bude po volbách vyvíjet. Víme, co by se mohlo dít,“ dodává.

K zemím, které často kritizují Evropskou unii, patří Maďarsko a Polsko, a v té souvislosti zdůrazňuje, že visegrádská spolupráce je důležitá. „Máme nějakou společnou minulost, nemůžeme spolu nespolupracovat, na druhé straně úplně slepé připojení se k jedné zemi – byť sousední velké – Německu, by také nebylo správné,“ uzavírá.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.