Pro pacienty, kteří chtějí hradit pouze pojišťovnou, není a nebude dostatek zubařů, upozorňuje Roman Šmucler

Postu prezidenta České stomatologické komory se ujímá zubař, podnikatel, akademik a bývalý moderátor Roman Šmucler. K jeho hlavním prioritám, jak sám ve Dvaceti minutách Radiožurnálu říká, je zajistit co nejkvalitnější péči. „Často se říká, jak zajistíte financování péče. To mají dělat pojišťovny nebo ministerstvo, my jsme od toho, aby se pracovalo kvalitně,“ upozorňuje.

Česko má jeden z nejvyšších počtů zubařů na světě, přitom na venkově jich je nedostatek. Obor se totiž vyvíjí, specializuje se – typický stomatolog do budoucna bude dělat v praxi o čtyřech až šesti křeslech, takže nebude mít praxi v jednom, ale hned v několika městysech.

„Lidé budou mít dramaticky kvalitnější léčbu a dvakrát do roka za ní pojedou třeba osm nebo deset kilometrů,“ říká.

Na úkor kvality péče by naopak bylo to, na co byli lidé dlouho zvyklí – mít poblíž svého zubaře. Úhrady od zdravotních pojišťoven jsou ale velmi špatné, v řadě obcí zůstává málo pacientů na pojišťovnu, a lékař se tak neuživí.


Stát nám sebral polovičku peněz a poslal je do nemocnic. Roman Šmucler

„Řada výkonů na pojišťovnu se musí provézt v krátkém čase a lékaři hrozí, že je někdo zažaluje. Například nárok na výplň je, že má vydržet rok, což spousta pacientů nechce,“ říká s tím, že počet těch, kteří péči platí, nabývá.

Pro pacienty, kteří chtějí sázet na zdravotní pojišťovny a nechtějí u zubaře platit za své, tak podle něj není a v budoucnu ani nebude dostatek zubařů.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.