Pro viníka nehody je lepší na místě zůstat, útěk se vymstí, říká dopravní psycholog

V úterý 5. srpna v brzkých ranních hodinách řidič srazil na ulici dívku, která zranění podlehla. On sám z místa nehody utekl, na policii se přihlásil až večer. Proč viníci nehod utíkají z místa činu? A co se odehrává v hlavě řidiče, který způsobí nehodu a rozhodne se ujet? Na takové otázky odpovídal dopravní psycholog Michal Miovský.

Jen za půl roku letos ujelo z místa činu 6 725 viníků havárie. „Je to obrovské číslo. Všude tam, kde bylo ohroženo zdraví nebo život, tak nebylo bezprostředně po nehodě poskytnuto vůbec nic,“ podotýká.

Čtěte také


Mladý řidič nezvládl řízení a smetl ženu čekající na autobusové zastávce Švandovo divadlo na náměstí Kinských. Žena zraněním podlehla. Po nehodě mladík z místa utekl, večer se přihlásil sám. Kriminalisté případ vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestí sazba je do 8 let odnětí svobody.

Ale proč viníci utíkají z místa činu? „Prvním důvodem je vliv léků a návykových látek. Člověk myslí v tu chvíli na svůj řidičák a na to, jak vysoká je pokuta,“ nastiňuje s tím, že se jedná o kombinaci zkratkovitého jednání a návykové látky.

V další skupině případů nefigurují návykové látky, ale dotyčný je v psychickém šoku a reaguje zkratkovitě.

„Zužuje se vám spektrum toho, o čem jste schopni přemýšlet. Hledáte co nejrychlejší řešení, která vám vstupují do hlavy, a nedomýšlíte jejich důsledky,“ dodává s tím, že drtivá většina lidí, kteří opouští prostor nehody, si neuvědomuje, že pak je trestný čin horší.

A konečně třetím důvodem útěku z nehody – a ten je zastoupen velmi výrazně – je chladný a prostý kalkul. „Jde o slabost přijmout zodpovědnost za to, co se stalo,“ říká.

dopravní psycholog Michal Miovský

Měli by mít lidé, kteří utečou od nehody, právo někdy řídit? Měla by zůstat nulová tolerance alkoholu za volantem v Česku? Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu odpovídal dopravní psycholog.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio