Proč Norové odebrali další české dítě? „Kauza je vrcholem ledovce, jde o norské peníze,“ míní senátorka

České matce v Norsku byla odebrána devítiměsíční nemocná holčička. S takovým postupem nesouhlasí senátorka za hnutí ANO a prezidentka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, podle které Norové opět zabodovali.

„Na Štědrý den rodičům oznámit, že dítě se bude stěhovat do jiné nemocnice a že je z pochybných důvodů odebráno, tak to musí být pro rodiče šok a pro miminko velká rána do vazu,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Například ministryně práce Michaela Marxová upozorňuje, že matka devítiměsíční holčičky odmítla pomoc českých úřadů. To podle ní není nic překvapivého, neboť jde pouze o právní rady, které nikam nevedou.

„Je potřeba jednat, aby se děti dostaly k rodičům, ne něco vykládat o právních radách,“ přibližuje.

Čtěte také

Celá kauza je také podle ní vrcholkem ledovce – příběhů je mnohem více, a to nejenom v Norsku, ale i ve Velké Británii. „Myslím si, že je nakročeno, aby se ty příběhy rozkryly,“ míní. Připomíná také, že v celé věci jde o norské peníze, potažmo fondy, které podporují přechodné pěstouny.


Proč nevěřit mámě děti a zpochybňovat výpověď policie?

„V celém systému byla zavedena takzvaná zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, kde by mohly přežít nějakou dobu, než se vše papírově vypodloží, aby mohly jít k trvalým pěstounům, “ říká s tím, že se zavedl podivný fenomén přechodného pěstounství, který nenaplňuje funkci, kterou má.

Česká společnost hrubne

Počet týraných dětí Česku se ze posledních deset let zdvojnásobil. To je podle ní velmi znepokojivá situace, která signalizuje, že společnost hrubne. „Určitým řešením by bylo, abychom byli mnohem všímavější k dětem,“ vyzdvihuje.

A co se týče tělesných testů, tak je potřeba udělat jasný předěl, kde končí drobná facka a začíná týrání a zneužívání. „Bylo by špatně, abychom šli po norském vzoru, kde plácnutí dětí na ulici, které vidí žena z Barnevernetu, může být signálem k odebrání dítěte,“ upozorňuje.

autoři: heš , prh
Spustit audio