Projde-li zákon o státní službě, může se Andrej Babiš stát ministrem i bez lustračního osvědčení, varuje TOP 09

Ještě dnes by měla poslanecká sněmovna v prvním čtení schvalovat služební zákon. Jde o důležitou podmínku, kterou si prezident Miloš Zeman stanovil pro jmenování vlády. Poslanci opozičních TOP 09 a ODS tento zákon nazývají „lex Babiš“. Podle nich má totiž zaručit, aby se Andrej Babiš stal ministrem i přesto, že by mohl mít problémy se získáním negativního lustračního osvědčení.

Projednání a schválení služebního zákona v prvním čtení – a to do konce ledna. Tak zní jasná podmínka prezidenta Zemana pro jmenování nové vlády Bohuslava Sobotky. Zástupci TOP 09 jsou přitom přesvědčeni, že by tento zákon de facto zrušil lustrace.

Čtěte také

„Projde-li dnes služební zákon v prvním čtení, na právním stavu se nic nezmění. Zruší se však dosavadní zvyklost, že by ministři měli mít lustrační osvědčení,“ je přesvědčena Helena Langšádlová z opoziční TOP 09.

Vyplývá to podle ní z výroků koaličních poslanců o tom, že bude-li služební zákon skutečně v prvním čtení schválen, stane se Andrej Babiš ministrem i bez platného lustračního osvědčení.

Například šéf poslaneckého klubu hnutí ANO spatřuje za neochotou TOP 09 schválit služební zákon něco jiného – a to totiž touhu zakonzervovat státní úředníky. „Tak to rozhodně není,“ říká rezolutně Helena Langšádlová. „Jsme si vědomi nutnosti přijmout zákon o státní službě, koneckonců ho projednala už vláda Petra Nečase a nebyl schválen jen proto, že byla rozpuštěna poslanecká sněmovna.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio