Provozovatelé hazardu se snaží ohýbat zákon. Tlak je extrémní, říká Ondřej Závodský

Ve funkci náměstka ministryně financí pravděpodobně skončí Ondřej Závodský, který má na starosti majetek státu a regulaci hazardu. Ministryně financí Alena Schillerová mu podle jeho vlastních slov sdělila, že s ním nadále nepočítá. Hazardní byznys přitom prochází podle nového zákona změnami.

„Moje sekce má být rozdělena tak, aby byla vzápětí sloučena s jinými sekcemi,“ vysvětluje Závodský ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Tato sekce, která byla obsáhlá i personálně, má připadnout na daňovou oblast. Tu doposud řídila Alena Schillerová.

„Agendy spolu v žádném případě nesouvisejí, daně se mají vybírat ze všeho včetně hazardu… Obávám se, aby výběr daní z hazardu nebyl akcentován příliš,“ vysvětluje.

Připomíná také, že nastane celá řada výkladových záležitostí souvisejících s tím, jak nový zákon o hazardu interpretovat. „Tlak jednotlivých provozovatelů hazardních her k tomu, aby se zákon ohnul, je extrémní, prakticky denně se setkáváme s novými inovativními názory na to, jak jej ohnout,“ říká.

Automaty zmizí ze všech hospod

Za poslední rok se podle jeho vlastních slov podařilo zlikvidovat 99 procent ilegálního hazardu na internetu, a zároveň toto odvětví zregulovat a nově zdanit.

Dodová také, před necelými čtyřmi lety začali na počtu zhruba 6 100 provozoven s tvrdým hazardem, dnes tento počet dosahuje 3 800, a předpokládá, že do léta příštího roku by mělo být v Česku zhruba 2 500 provozoven.

Výherní automaty podle něj zmizí ze všech hospod, restaurací, barů, benzínových pump. „Zůstanou jenom v hernách a kasinu,“ uzavírá.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.