Průjezd konvoje americké armády: hloupá akce, nebo pomoc spojencům? Odpovídali Jiří Vyvadil a Pavel Šafr

Průjezd konvoje americké armády Českou republikou vzbuzuje emoce. Zatímco zakladatel občanského sdružení Přátelé Ruska v ČR Jiří Vyvadil je proti a celou akci považuje za nevhodnou, publicista Pavel Šafr zdůrazňuje důležitost členství republiky v NATO.

„Je to hloupá akce, která se pro Česko nehodí,“ tvrdí Jiří Vyvadil v půlhodinovém Speciálu Radiožurnálu. Navíc dodává, že se celou akcí otevřela otázka, zda má Česko být v NATO, nebo ne. „A já říkám, že ne,“ připomíná své negativní naladění vůči Severoatlantické alianci.

„Naši přátelé jedou přes naše území k našim přátelům,“ shrnuje svůj pohled na přejezd amerického konvoje publicista Pavel Šafr, který považuje celou akci za přirozenou. Celá debata by se podle něj dala shrnout do otázky, ke kterému světu chce Česko patřit – k demokratickému, nebo k východnímu.

„Západní země, celá EU, NATO a zejména USA vyvolaly střet na Ukrajině,“ domnívá se Jiří Vyvadil, který Pavla Šafra označuje za bolševika. „Západ selhává a vede svět do války,“ tvrdí.

Pavel Šafr vidí celou situaci zcela opačně: „Západní země jsou mírumilovné až tak, že řeší konflikty příliš pozdě, to je celý problém.“ Podle jeho slov šíří Jiří Vyvadil ruskou propagandu. „Západní klub je pro nás to nejlepší,“ dodává.

Čtěte také

Trasa konvoje

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio