Putin chce dokázat, že si může dovolit cokoliv, říká Petra Procházková o ZOH 2014

Za několik minut začne slavnostní zahájení zimních olympijských her 2014. Ty letošní obzvlášť budí otázky po tom, do jaké míry lze při olympijských hrách oddělit sport od politiky. „Rusko je už nyní nadšeno. Až na drobné nedostatky se zatím všechno povedlo,“ shrnuje v rozhovoru s Martinem Veselovským Petra Procházková, novinářka a znalkyně ruského prostředí.

Oslnit celý svět. Takový je podle Petry Procházkové cíl, kterého chtějí Rusové při letošních hrách dosáhnout. „Chtějí ukázat světu, že dokážou všechno, co si usmyslí,“ upozorňuje. „A pro to jsou ochotni obětovat cokoliv.“

„Nejde o prezentaci toho, co dokážou Rusové – ale o to, co dokáže Putin,“ dodává novinářka s tím, že v některých ruských kruzích se o hrách mluví jako o „putiniádě“.

Čtěte také

Olympijské hry jsou politikum, je přesvědčena. A dokazuje to podle ní už samotné místo, kde se hry konají. Soči je městem, které leží v subtropech, kromě toho jen několik set kilometrů od Kavkazu a pár kilometrů od hranice s Abcházií, která je okupována ruskou armádou.

„To, že se hry konají v Soči, je Putinův osobní projekt,“ říká. „Z hlediska Putina je situace na severním Kavkazu zvládnutá, podle jeho slov jde o nejbezpečnější olympiádu v historii. Chce dokázat, že si může dovolit všechno – a svět tomu nakonec kývne.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , als
Spustit audio