Putin chce vytvořit nový Sovětský svaz, těžko si Ukrajinu nechá vzít, říká Ivo Dokoupil

Na vlastní oči zažil ukrajinské protivládní protesty, od počátku prosince strávil v Kyjevě celkem tři týdny. Nyní fotograf a koordinátor projektů Člověka v tísni Ivo Dokoupil o ukrajinském Majdanu říká: „Zpočátku šlo o jeden velký happening. Pak se však objevili první mrtví a nezvěstní – a také první smutek. Z happeningu se stal polovojenský tábor.“

Dnes už prý na Ukrajině nikdo nevěří, že by prezident Janukovyč přistoupil k vyjednávání a mírovému řešení situace. I to v rozhovoru s Helenou Šulcovou říká fotograf Ivo Dokoupil. „Demonstranti si uvědomují, že jakmile ve svých protestech poleví, režim okamžitě přejde k represím. O represe se režim koneckonců snaží už nyní,“ upozorňuje.

Vyklidit Majdan a vzdát boj, to je dnes podle něj pro odpůrce režimu Viktora Janukovyče nemyslitelné. „Jejich hlavní motivací je hněv. Hněv na režim, který je stále více totalitní, stále více je zotročuje a navíc Ukrajinu ekonomicky táhne ke dnu,“ vysvětluje.

Čtěte také

Současnou situaci na Ukrajině shrnuje Ivo Dokoupil se slovy: „Dějí se tam podivné věci. Například ti, kdo mlátí demonstranty v lesích a vyhazují je pak polomrtvé z aut, mluví perfektně rusky. A brutalita postupu proti aktivistům také nasvědčuje tomu, že útočníky zřejmě nebyli Ukrajinci…“

Jakou roli hraje v současné situaci Kreml, se zatím přesto může pouze spekulovat. „Jde těžko odhadnout, co se děje v zákulisí. Na Ukrajině všichni tvrdí, je to právě Kreml, který sehrává rozhodující úlohu v zákulisních jednáních,“ podotýká Ivo Dokoupil. „Putin chce vytvořit obnovený Sovětský svaz a Ukrajina by se mohla stát perlou na tomto náhrdelníku. Těžko si ji nechá vzít,“ uvažuje fotograf.

Z čeho usuzuje na to, že do situace na Ukrajině nejvíc zasahují právě ruské zájmy a proč v této souvislosti připomíná praktiky někdejší Čeky nebo Pinocheta? I to v rozhovoru zaznělo.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio