Represí se žádné podnikatelské prostředí nenarovná, říká Alexandra Udženija k EET

ODS má za sebou přesně rok od zvolení současného vedení, včetně první místopředsedkyně Alexandry Udženije. Kýžený obrat ve voličských preferencích ale zatím nenastal. Strana, která kdysi platila za synonymum pravicové politiky v české republice, se v průzkumech stále pohybuje kolem 10 %.

„My jsme jako ODS měli v minulém roce jako nejdůležitější úkol obstát v krajských volbách. Myslím si, že se nám to podařilo. Říkáme jasně, že z výsledku nejásáme, nicméně po všech těch karambolech, které měla ODS, kdy nám někteří předvídali zánik, jsme obstáli a jdeme letos za jasným cílem, který je, abychom získali v parlamentních volbách tak silný mandát, abychom zastavili a vyměnili tuto levicově populistickou vládu,“ říká Udženija, ale konkrétní výsledek, se kterým by byla ODS spokojena, neuvedla.


Já jsem ráda, že se české ekonomice daří. To, že se vybírá více daní, je založeno na tom, že jsou tu aktivní a pracovití lidé, více se vydělává, jsou větší zisky, proto se vybírá více daní, a nesmíme zapomenout na to, že tato vláda neumí investovat, a protože neinvestuje, zůstává jí více peněz. Alexandra Udženija o přebytku státního rozpočtu

Podle ní chce ODS vrátit politice obsah. Představila okruhy, které chce ODS prosazovat – silná česká ekonomika, zastavení byrokracie, kvalitní vzdělávání, bezpečnost a jasná zahraniční politika. Ve věci ekonomiky se chce ODS zaměřit na zjednodušení, aby malí a střední podnikatelé nebyli „štvanou zvěří“.

Jedním z témat, vůči kterému se ODS v souvislosti s podnikateli vymezuje, je elektronická evidence tržeb. „Myslím, že represí se žádné podnikatelské prostředí nenarovná. Uvalovat represi, jako je EET, plošně na všechny podnikatele a říkat jim od začátku: ,Vy jste všichni podezřelí, protože neplatíte daně, a proto vás musíme touto represí kontrolovat,‘ tak s tím už z principu v žádném případě nemohu souhlasit,“ zdůvodňuje to Alexandra Udženija.

Dodává, že kde je podezření na daňové úniky, tam má náš právní řád nástroje, jak zkontrolovat tyto podnikatele. Základními nástroji, jak vybrat co nejvíce daní, jsou podle ní nízké daně, jednoduchý daňový systém, ve kterém by se lidé vyznali, a co nejméně byrokracie.

Vidí ODS prostor pro snížení daní? S jakým volebním výsledkem by byli občanští demokraté spokojení? A spolupracovala by ODS v příští vládě s hnutím ANO? Poslechněte si celý rozhovor s Alexandrou Udženijou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio