Richard Brabec: Bylo by „srabácké“, kdybych nehlasoval pro prolomení těžebních limitů

Richard Brabec je prvním ministrem životního prostředí, který hlasoval pro prolomení těžebních limitů. Ministr však svůj názor hájí a tvrdí, že jeho rozhodnutí bylo podložené řadou návštěv na dotčených místech. Co tedy podle něj znamená prolomení limitů na dole Bílina a jejich zachování v případě lomu ČSA?

„Byla to kompromisní varianta,“ tvrdí o rozhodnutí vlády Richard Brabec ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Bylo by srabácké, kdybych nehlasoval pro tak vyvážené rozhodnutí,“ dodává.

Vláda se podle jeho slov snažila informovat a dostala celou řadu názorů na prolomení limitů těžby – reálné potřeby elektráren, sociální a ekonomické dopady, ale i dopady na zdraví a životní prostředí.

„Bez prolomení limitů by tu bylo riziko, že po roce 2025 nebudeme mít dostatek uhlí pro teplárenství a pro malé spotřebitele. To by byl reálný problém,“ vysvětluje svůj pohled na situaci a připomíná jeden z hlavních argumentů: „Můžeme se dostat do situace, kdy budeme ekonomicky nesoběstační.“

Nabízí se tedy otázka, z jakého důvodu byly prolomeny limity těžby jen v případě dolu Bílina. „Prolomení limitů na lomu ČSA by znamenalo bourání domů a stěhování lidí, což by bylo nepřijatelné,“ odpovídá Richard Brabec v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Limity na lomu Bílina se prolomí, u ČSA dál platí, rozhodla vláda

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio