Richard Falbr: Minimální mzda by měla být kolem 15 tisíc korun! A odboráři se při vyjednávání bojí

Soukromé podniky v Česku měly loni o 13 procent vyšší zisk než v roce 2013, ale na platech si zaměstnanci polepšili jen o dvě procenta. Informovaly o tom Hospodářské noviny. Proč si Češi nedokáží říci o více peněz? „Jednotlivec si těžko může říci o zvýšení platu, musí za ním stát odborová organizace,“ míní Richard Falbr, bývalý europoslanec a nyní šéf Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje.

„Kolektivní vyjednávání na podnicích nebo mezi odborovými svazy a svazy zaměstnavatelů se odvíjí od stanovené minimální mzdy. U nás se minimální mzda několik let vůbec nezvyšovala,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

A pokud je stanovená minimální mzda v určité slušné výši, tak se podle něj lépe kolektivně vyjednává. Upozorňuje také, že Česko má jeden z nejlepších zákonů o kolektivním vyjednávání v Evropě. „Minimální mzda by se podle mne měla pohybovat okolo 15 tisíc korun,“ míní.

Odbory, proti kterým existuje tlak v celé EU, jsou vnímány jako poslední překážka, aby zavládla neviditelná ruka trhu. „Jedním z důvodů, proč v Česku nerostou mzdy, je, že se odboráři při kolektivními vyjednávání bojí říci o víc,“ upozorňuje.

Čtěte také

Některé odborové svazy sdružené v ČMKOS jsou podle něj slabé a jejich představitelé nejsou vůbec vidět. A počet členů v odborech klesá, protože se do nich lidé bojí vstupovat. „Někde cíleně likvidují pokusy o založení odborů, a nic se neděje. Pokud třeba v řetězcích zakazují odborovou organizaci, tak postupují protiústavně,“ podotýká.


Zahraniční firmy, které zde investovaly, vyplácí mizerné mzdy, a přitom ty samé firmy v jiných zemích platí mnohonásobně více

Podle něj je důležitá nejenom odvaha lidí, kteří stojí v odborových organizacích v čele, ale také podpora těch lidí, kteří si je zvolí. To ale v Česku nefunguje. „Na podniku si zvolí nové vedení odborů, a když se dostane do konfliktu se zaměstnavatelem, tak se za něj nepostaví, a to je pro Čechy typické,“ upozorňuje.

Jak by měla vláda rozhodnout v otázce prolomení těžebních limitů? A proč dochází k uprchlické krizi? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Richard Falbr byl hostem moderátorky Heleny Šulcové
autoři: heš , prh
Spustit audio