Robert Mikoláš se vrátil ze Sýrie. Podél cest leží rozstřílená těla, popisuje

Palmýra – celý svět mluví o této perle světa, kterou zničili vrazi, lidské zrůdy. Tak popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš Sýrii současnosti. Právě se z této země vrátil, a tak ve vysílání Radiožurnálu podal unikátní svědectví.

„Centrum města je vyčištěné od min. Do nové Palmýry se sice chtějí vrátit rodiny, ale zase začínají balit s tím, že se tam nedá žít,“ informuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou. V Palmýře není voda, nejen pitná, ale není ani dostatek vody na mytí. Lidé tam nemají jídlo ani elektřinu. „Když není voda, tak to nejde,“ soudí Robert Mikoláš a popisuje rodiny, které zklamaně odjíždějí pryč.

„Na zemi vidíte pohozené učebnice. Obrázky samic v nich mají začerněné tváře,“ přibližuje s tím, že islamisté jednají pod drogami. „Podél cest leží rozstřílená těla. Nechávají je tam ležet a nikdo se tím nezabývá,“ popisuje.

Syřané se podle slov Roberta Mikoláše často přiklánějí k menšímu zlu, tedy k Bašáru Asadovi. Jak tvrdí, je to podle nich přece jen lepší varianta než zdecimování země islamisty.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.