Robert Pelikán: Exekuce budeme moci kontrolovat. Pomocí videozáznamů

Exekutoři by měli při vymáhání dluhů postupovat v souladu se zákonem, stává se ale, že lidem například neoprávněně prohledávají osobní dokumenty. V Česku je celkem 156 exekutorů, problémy měl ale každý třetí. Taková situace se nelíbí ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. „Problémy budou vždy vzhledem ke konfliktnosti situace, ale naším úkolem je, aby jich bylo co nejméně,“ říká.

Šéf přerovského exekučního úřadu Tomáš Vrána, přezdívaný král exekutorů, nedávno oznámil, že na jaře skončí. „Jsem si jist, že to je přímý důsledek našich postupů vůči jeho úřadu, který volil často metody, které bylo za hranou toho, co je dovolené,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

K těmto postupům patří nátlak na lidi, aby sehnali peníze, jinak jim zabavovali na nějakou dobu věci, které jsou nezabavitelné. „Jsou to metody, které pochopitelně přispívaly k úspěšnosti exekutora, ale které nelze tolerovat,“ podotýká.

Čtěte také


Lidé platí různé pokuty a platby za exekutory, a z malé dlužné částky se dostanou na několik tisíc. Kdy se tato praxe změní? „ Vyřešili jsme otázku nákladu advokáta, nyní se chceme soustředit na náklady exekutora a do konce roku změnit vyhlášku,“ říká Robert Pelikán.

Dlužníci jsou často ve zranitelné pozici, a to je důvodem, proč ministerstvo spravedlnosti chce zostřovat dohled. V poslední novele zákona je například zahrnuta povinnost pořizovat videozáznamy ze všech návštěv exekutorů.

„Budeme moci vyhodnocovat a kontrolovat, že exekutor neudělal nic špatně,“ vysvětluje s tím, že většinou chybí nezaujatí svědci. „Pokud nemáme nahrávku, tak těžko můžeme říci, jak to opravdu bylo,“ dodává.

Mikrační krize? Evropa potřebuje jednotné řešení

Robert Pelikán byl jediným členem na jednání vlády, který hlasoval proti mandátu, který vláda schválila pro ministra vnitra. Uvítal by, aby Česko přistupovalo mnohem konstruktivněji k jednáním, protože Evropa potřebuje jednotné řešení.

„Nějaký systém rozdělování uprchlíků je nezbytnou součástí jakéhokoliv řešení,“ vysvětluje. Proč je ale vláda proti? „Vysvětlit si to neumím a mrzí mne to. V programovém prohlášení máme, že chceme být součástí integračního jádra EU, ale mně se zdá, že jsem všechno jiné, jenom ne součástí integračního jádra,“ podotýká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio