Robert Pelikán: Hodnotit reorganizaci policie je příliš brzy, zatím nemám žádné signály k optimismu

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie se shodla na většině závěrečné zprávy. Finální verzi předloží do konce ledna. Práce komise ale nevzbudila příliš velké očekávání u ministerstva spravedlnosti Roberta Pelikána, kterého také vyslýchala. „Otázky, které jsem dostával, byly čistě politické, laické, bez hlubší znalosti věci u některých členů komise,“ přibližuje.

Půl roku, kdy reorganizace policie funguje, je podle něj příliš krátká doba na hodnocení – případy od rozpracování do okamžiku, kdy lze posoudit výsledek, trvají 3 až 5 let. „Po půl roce dobíhají věci, které se začaly dávno před reorganizací,“ upozorňuje.

Ministr vnitra Milan Chovanec v souvislosti s reorganizací policie již dříve připomněl, že žádné masivní odchody policistů se nekonají. „Moje obava nebyla, že dojde k nějaké lavině odchodů, ale že dojde k tomu, že přestanou efektivně fungovat útvary, které mají vyhledávat a odhalovat závažnou hospodářskou kriminalitu,“ říká s tím, že zatím nemá žádné signály, které by byly důvodem k optimismu.

Kdy dojde k reformě státních zastupitelství?

Ve sněmovně stále leží dlouho plánovaná reforma státních zastupitelství, tu ale podle něj nemá příliš velký smysl prosazovat ve sněmovně ještě v tomto funkčním období. „Sněmovna je živoucí organismus, jsou v něm různé nálady, které tam někdy panují… Zákon se může změnit tak, že ho nepoznáte,“ podotýká.


Chtěl bych se dostat do stavu, kdy jednou za dva roky u exekutora zazvoní kontrolující úředníci. ROBERT PELIKÁN

Zákon měl podle něj mnoho verzí, každá z nich si našla své oponenty, někteří dokonce oponovali téměř všemu, co se předložilo. Na druhé straně nechce zákon ze sněmovny stáhnout. „Za nějaké konstelace by zákon projít mohl, bylo by škoda se té možnosti zbavovat,“ podotýká.

Je přípustné, aby se předseda Vrchního soudu scházel na soukromých schůzkách s vlivným advokátem a lobbistou blízkým premiérovi? A proč je nutné zvýšit kontrolu exekutorů? Celý rozhovor s Robertem Pelikánem si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio