Rostoucí ceny másla aneb Proč nemáme přijmout euro. Poslechněte si předvolební debatu

I ve třetí předvolební debatě Radiožurnálu se vylosovaní lídři politických stran a hnutí dotkli jak aktuálních témat, tentokrát například rostoucích cen másla, tak těch nadčasových – přijmout, nebo nepřijmout euro?

Vláda na zasedání projednávala zprávu o probíhajícím šetření ohledně vývoje cen másla a čerstvé smetany. Právě nad tím se pozastavuje Vlastimil Sehnal z hnutí Sportovci pro společnost, podle kterého vláda má řešit důležitější věci, než jsou ceny másla.

„Trh to nevyřešil, protože tam jsou problémy. Evropská unie u nás nechala vymlátit stáda krav, je to všechno řízeno, je to o dotacích,“ vysvětluje.

Stejný názor má i Vladimír Havel Šedivý z Unie H.A.V.E.L. 17, naopak ceny másla jako velký problém vidí Miroslav Sládek z Republikánské strany Československa. „Dneska už celé zemědělství a potravinářský průmysl má v rukou jeden jediný oligarcha, soudruh estébák Babiš,“ říká s tím, že je do Česka potřeba vrátit konkurenční prostředí.

Ludvík Adámek z hnutí Občané 2011 v souvislosti s cenami másla připomíná, že jde o zástupný problém a je podstatně více problémů, které trápí Česko, potažmo EU. „Je pravda, že to je důsledek fatálního selhání Evropské unie,“ podotýká.

Čtěte také

Petr Cibulka ze strany Volte Pravý Blok www.cibulka.net zase vyzdvihuje, že nemá smysl řešit cenu másla v kriminálním státě, kde občané nerozhodují o ničem. „Není tady konkurenční prostředí, stát kryje zlodějnu proti vlastním občanům ve všech oblastech,“ nastiňuje.

Euro: Ano, nebo ne?

Často skloňovaným tématem v Česku patří jednotná evropská měna, respektive zda ji máme přijmout, nebo nikoliv. Stejná otázka padla i v předvolební debatě. Proti přijetí eura je například Ladislav Adámek, který zdůrazňuje, že Evropská unie je nereformovatelná.

A Petr Cibulka v té souvislosti připomíná, že EU je ve skutečnosti protievropská. „Jsme v rukou zločinců nejvyššího řádu… Euro je další zločinecká manipulace, jak nás zbavit už úplně všeho,“ zdůrazňuje.

Podle Miroslava Sládka by přijetí eura Česko politicky i ekonomicky zlikvidovalo, současný stav EU pak přirovnává ke Kafkovu Zámku, odkud chodí příkazy, které nikdo neschvaloval. „Všichni jsou povinní je dodržovat a hrozí drakonické tresty za jejich nedodržování,“ říká.

Logo

Naopak Vladimír Havel Šedivý přiznává, že ještě donedávna se domníval, že by nebylo dobré euro odmítnout, ale postupem času – hlavně po vyjádření Emmanuela Macrona – názor změnil. „Asi by nás to přivedlo do zkázy,“ upozorňuje.

Vlastní měnu jako jednu z nejdůležitějších atributů suverenity země považuje Vlastimil Sehnal. „Budeme říkat nahlas: máme svoji korunu, pojďme si udržet suverenitu země,“ zdůrazňuje.

autoři: jap , prh
Spustit audio