Rozhodnutí ČNB o úrokových sazbách přišlo ve správný čas, běžný spotřebitel to zatím nepocítí, říká Eva Zamrazilová

Po více než devíti letech zvýšila ČNB základní úrokovou sazbu o 0,2 procentního bodu na čtvrt procenta. To je signálem především pro finanční trhy, bankéře a analytiky, ne tolik pro běžného spotřebitele. Alespoň to říká hlavní ekonomka České bankovní asociace a bývalá členka bankovní rady centrální banky Eva Zamrazilová.

„Troufám si říci, že obyčejný občan tento krok prozatím nepocítí,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Zároveň nevylučuje, že další zvyšování sazeb by mohlo přijít v rychlejším tempu, než se očekává, a to v případě, že ekonomika bude pokračovat v silném růstu, ceny porostou tempem, jako rostly v první polovině roku a pokud by se kurz koruny vyvíjel směrem, který centrální banka neočekává.

„Pokud by banka zvýšila sazbu o dalších 25 až 50 bodů, pak už by to mohlo mít dopad i pro další klienty,“ upozorňuje s tím, že několik měsíců je znatelné zdražování hypotéčních úvěrů, což bude pokračovat, ale vzestup sazeb na hypotékách nebude nijak dramatický, spíše pozvolný.


Rozhodnutí přišlo ve správný čas a bylo dobře vysvětleno.Eva Zamrazilová

Delší dobu to ale podle ní bude trvat se vklady. „Než se promítne zvýšení úrokových sazeb na klientské vklady, tak to nějakou dobu trvat může, až v příštím roce bych viděla nějaký viditelný úrok dejme tomu alespoň na spořicích účtech,“ říká.

Jde ale podle ní alespoň o signál, že se vracíme k normálu – peníze zase budou mít nějakou hodnotu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.