Rozhodnutí o výstavbě jaderných bloků je předčasné, jsme v etapě příprav, říká vládní zmocněnec

První zemí, kam zavítá vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller, který byl jmenován před týdnem, bude Rakousko. Řekne na setkání se zástupci rakouské vlády ve Vídni, že Česko bude stavět jaderné bloky v obou elektrárnách? „To je dnes předčasné,“ ubezpečuje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Na druhé straně připouští, že je potřeba v rámci transparentnosti informovat rakouskou stranu o tom, že plánujeme a připravujeme výstavbu. „To rozhodnutí, zda výstavba bude zahájena, ale nepadne dříve než za pět, šest, sedm let,“ upozorňuje.

Nejdříve se totiž musí připravit studie o dopadu na životní prostředí, dokumentace pro umístění, musí být také dokončený projekt na výstavbu – technických a povolovacích kroků, které mají své lhůty a délku, je totiž celá řada. „Rozhodnutí, zda se pustit do výstavby, je předčasné,“ dodává.

Národní akční plán pro výstavbu nových jaderných zdrojů počítá s tím, že první etapa má vést k tomu, aby za 5 až 6 let bylo dostatek informací, které by dovolily kvalifikovaně rozhodnout, zda se do drahé stavby pustit nebo nikoliv.

Čtěte také

„Dnes jsme v etapě příprav,“ upozorňuje s tím, že je potřeba naplnit dvě etapy. První z nich je etapa příprav, druhou je samotná výstavba – a právě ta první má vyvrcholit tím, že bude učiněno to finální, definitivní rozhodnutí.

ján štuller.jpg

„Celý národní akční plán je vybudován s cílem postavit nové jaderné zdroje. Ale má tam mezikrok, který dává šanci k tomu, aby – kdyby se to jevilo jako nepřijatelné – se výstavba nekonala,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio