Uděláme vše, aby se Miloš Zeman sešel s Donaldem Trumpem, zní z Hradu

Problém je v pořadí priorit v tom smyslu, co prezident Trump řeší ve Spojených státech, jaká fronta zahraničních státníků na něj čeká. Tak vysvětluje ředitel odboru zahraniční politiky prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák důvody, proč se návštěva Miloše Zemana v Bílém domě odkládá. „Uděláme vše proto, aby se ta návštěva uskutečnila v nějakém rozumném termínu,“ vysvětluje.

Velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček vysvětluje odložení návštěvy Miloše Zemana nutností řešit severokorejskou krizi. S Trumpem se ale přitom sejde argentinský prezident.

Čtěte také

„Nepodceňuji vážnost krize na Korejském poloostrově, na druhé straně Argentina má agendu se Spojenými státy, jde o dohodu o volném obchodu, je to jedna z priorit prezidenta Trumpa,“ vysvětluje.

Velká světová média si ale všímají, že Miloš Zeman je otevřeně proruský, což americkým diplomatům nemohlo ujít. „Je to otázka, která se neobjevila. Toto nezaznělo ani jednou jedinkrát a byla by to velmi chybná interpretace. Není to o prezidentu Zemanovi, ale o České republice,“ upozorňuje.


Zahraniční politika nejsou jen konference, kdy se sedí v uzavřených místnostech, ale bilaterární dialog, setkání z očí do očí. Když si lidi vyříkají, co mají na srdci, to si myslím, že je velmi důležité. RUDOLF JINDRÁK

Upozorňuje také, že problémy mezi Spojenými státy a Českou republikou nejsou, obě země mají stabilní vztahy. „Málo se ví, Česko má s Amerikou takzvaný strategický dialog. Agendu bych spíše viděl v oblasti multilaterární, zejména v oblasti obranné,“ dodává.

Debata o roli NATO, o posilování a navyšování nákladů na obranu, to je podle něj jedno z témat, které Spojené státy a Česko spojuje. „Druhé téma, které nás spojuje, je boj proti terorismu a naše angažmá v Sýrii, kde vykonáváme určité služby pro Spojené státy,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio