Ruské kolo na Praze 5 by kontaminovalo pohled na celou Prahu, myslí si historička architektury

Z Malostranského náměstí zmizela auta, což oceňuje i historička architektury a předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková. Sama měla chuť si jen tak sednout na židličku a vnímat okolní prostor. Co se ale bude s náměstím dít dál?

„Myslím si, že náměstí nemusí něčemu sloužit. V minulosti tam byl třeba pranýř nebo kašna – kašnu nepotřebujeme, pranýř už teprve ne. Malostranské náměstí je krásné samo o sobě, stačí se tam procházet, a pokud si k tomu člověk může sednout, tak to úplně stačí. Dokázala bych si tam představit zeleň nebo vodní prvek, ale já věřím, že to bude,“ říká Kateřina Bečková.

V centru Prahy už nebydlí mnoho lidí – podle Bečkové je vytlačil turistický ruch. „Když zabloudíte do centra kolem Karlovu mostu, tak zjišťujete, že se to už nepodobá normálnímu městu. Domy jsou tam stejné, mají stejné fasády, ale nejsou tam normální obchody, nepotkáváte tam normální lidi,“ jmenuje některé důvody. Další problém může být i nedostatek parkovacích míst.

Kdyby na smíchovské náplavce vyrostlo šedesátimetrové ruské kolo, nelíbilo by se jí to. Proč? „Protože to je zase nahrávání turistickému kýči. Jak jsem slyšela, tak to kolo tam má být zřízeno proto, aby turisté navštěvovali taky Prahu 5, ne jenom střed města. S tím bych z obecného hlediska souhlasila, ať chodí i na Prahu 5, ale ne s tím, lákat je na ruské kolo, které kontaminuje pohled na celou Prahu.“


Václavské náměstí, které mám velmi ráda, je místem, které ztratilo svou identitu. To je jeho největší současný problém. KATEŘINA BEČKOVÁ

Ruské kolo mají i jiná hlavní města, například Vídeň nebo Londýn. Kateřině Bečkové by nevadilo třeba na Výstavišti, ale podle ní není nutné se opičit po jiných městech. Navíc dodává, že Praha má mnoho jiných vyhlídkových míst, ať už budovy nebo okolní kopce, takže když se chce člověk podívat na Prahu, nepotřebuje k tomu ruské kolo.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , jpr
Spustit audio