S opravou Fantovy budovy by se mělo začít na jaře 2018, říká náměstek SŽDC pro správu majetku

Správa železniční dopravní cesty tvrdí, že italské společnosti Grandi Stazioni skončila smlouva na pronájem pražského Hlavního nádraží. Zástupci italské společnosti ale na předání nádraží nepřišli. „To nic nemění na faktu, že smlouva zaniká, předání byl přítomen notář, který notářským zápisem zapsal, že Grandi Stazioni nepřišli,“ říká náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Neúčast a údajný nesouhlas se zánikem smlouvy z italské strany podle něj vůbec nekomplikuje situaci s nakládáním s prostory Hlavního nádraží. „Žádný jejich souhlas nepotřebujeme, smlouva zanikla, oni nemají žádný právní vztah k organizaci Správy železniční dopravní cesty,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovu.

A co se týče právních sporů, tak firma Grandi Stazioni může požadovat cokoliv, otázkou zůstává, zda má na nějakou refundaci nárok. „V tomto okamžiku jsme naprosto klidní, protože firma Grandi Stazioni žádné soudní výzvy nedoručila,“ upozorňuje.

Podnájemci se nemusí bát

A podnájemci, kteří mají obchody na Hlavním nádraží, jsou podle něj ve velmi komfortní situaci. „Všechny jsme zavčas oslovili a přislíbili jsme jim, že budou mít smlouvy nikoliv s Grandi Stazioni, nýbrž s námi,“ podotýká s tím, že výhrůžných dopisů, které firma rozesílá, se podnájemci nemusí bát.

Firma Grandi Stazioni také tvrdí, že nájem šlo o dva roky prodloužit a umožnit ji, aby mohla rekonstrukci dokončit. To by podle něj bylo sice nejednoduší řešení, nicméně firma nenaplnila smlouvu. „Otázkou zůstává, zda by to bylo pro stát to nejvýhodnější řešení,“ vyzdvihuje.

A co se týče opravy Fantovy budovy, tak v první fázi musejí vypracovat projektovou dokumentaci, pak vysoutěží firmu. Ta pak bude Fantovu budovu opravovat. Firma Grandi Stazioni přitom říká, že by v roce 2018 rekonstrukci budovy skutečně dokončila. Jak to vidí SŽDC?

„Budeme potřebovat 4 až 5 měsíců na to, abychom měli projekt, nějakou dobu bude trvat, než vysoutěžíme stavební firmu. Začínalo by se na jaře roku 2018,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio