Se členy klubu Noční vlci bych se bez problémů vyfotil znovu, říká Michal Hašek

V pondělí navštívil jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD vinaře. Podle jeho informací bylo mrazy poškozeno 30 až 40 % výnosů. Navíc připomíná, že mrazy postihují zemědělce poměrně často.

„Škody jdou do částek přes miliardu korun. Jsme připraveni jednat o možnostech, jak by stát a veřejný sektor mohl pomoci vinařům a ovocnářům,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou s tím, že situaci je třeba řešit systémově.

„Jihomoravský kraj nechce být jen moderátorem, na školních vinicích se zkoušejí odolnější odrůdy. Budeme zkoušet různá opatření, ohřívání vinic a vinohradů,“ uvádí. Vinařům a ovocnářům by mohl stát pomoci odkladem splátek do vinařského fondu nebo splátek půjček.


Michal Hašek o fotce se členy klubu Noční vlci
„Nešel jsem na motorkářský sraz, zúčastnil jsem se pietního aktu,“ nastiňuje okolnosti vzniku fotky. „Nevadí mi, že jsem se s nimi vyfotil. Jsem demokrat,“ tvrdí. Vlajky samozvané Doněcké republiky, která je na fotografii také vidět, si prý nevšiml.

Jižní Morava je však postižena také suchem. „Stát by měl jasně definovat, kdo je odpovědný za závlahové systémy,“ připomíná a dodává: „Zemědělství je podnikání s přírodou.“ A bez vody to podle jeho slov na jihu Moravy nepůjde.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio