Sebastian Coe o konání olympiád: Sport nestojí v cestě politickým změnám

Fotbalový svět sleduje dění v Brazílii, kde se odehrává světový šampionát. Rio de Janeiro má však před sebou ještě jednu akci – pořádání olympijských her v roce 2016. Stihnou se Brazilci na tak velkou akci připravit? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl tentokrát bývalý atlet a předseda organizačního týmu olympiády v Londýně Sebastian Coe.

„Hry v Riu budou,“ tvrdí Sebastian Coe. Stavem příprav prý není nijak zaskočen. „Olympijská vesnice vypadá velmi slušně. Některá sportoviště se dokončují,“ popisuje.

Jenže týdeník Economist nedávno napsal, že Brazilci mají hotovo jen 10 % prací. A to v době, kdy Londýn měl připraveno celých 60 %. „Dva roky před zahájením londýnské olympiády také někteří namítali, proč nejsou připravena dočasná sportoviště,“ říká k tomu Sebastian Coe.

Čtěte také

A jak hodnotí olympiádu v Soči, na kterou řada státníků odmítla přijet? Nedorazil ani britský premiér David Cameron nebo americký prezident Barack Obama. „Britští premiéři nejezdí na olympiádu pokaždé,“ namítá Sebastian Coe.

„Mezinárodní sport nikdy nestál v cestě sociálním a politickým změnám,“ zdůrazňuje s tím, že on sám jel v roce 1980 na olympiádu v Moskvě. „Sport není lék na všechno,“ dodává a připomíná, že jen zřídka byl svědkem sportovních utkání v zemi, kterou by návštěva zahraničních organizací a diváků vrhla sociálně nebo politicky nazpět.

Není zvláštní, že Jarmila Kratochvílová už víc než 30 let drží světový rekord v běhu? A jde dosahovat takových výsledků bez použití zakázaných látek? Ptal se Petr Dudek po 17. hodině.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.