Sejdu se se všemi členy vlády, s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem nakonec, říká Bohuslav Sobotka

Tato vláda má jedinečnou šanci dotáhnout věci do konce, k tomu je ale potřeba nasazení členů vlády. Říká to předseda vlády Bohuslav Sobotka, který už oznámil, že vymění dva ministry za ČSSD, rozhodl se také, že se postupně sejde se všemi členy koaliční vlády. Které ministry by chtěl ještě vyměnit?

„Hlavním cílem je dát jasně najevo členům vlády, že musí fungovat do posledního okamžiku,“ vysvětluje s tím, potřebuje mít jistotu, že naplánované věci budou splněny.

Čtěte také

Dnes už mluvil s ministrem dopravy Danem Ťokem, se kterým se neshodl na situaci na D1. „Pan ministr je v zásadně spokojen, jak to na D1 vypadá, já tedy ne,“ říká. Připomíná například, že průjezd na dálnici D1 je výrazně omezený, řidiči hledají objízdné trasy, což zatěžuje další obce a města. „Opravy musí probíhat rychleji,“ dodává.

Přiznává také, že koaliční smlouva mu do jisté míry svazuje ruce, na druhou stranu mu dává možnost, aby jednal s předsedy ostatních koaličních stran. „Rozhodl jsem se, že se sejdu se všemi ministry, proberu s nimi věci, které vnímám jako problematické nebo důležité. Na konci budu mluvit s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, chci je upozornit na to, pokud u někoho z ministrů uvidím zásadní problémy,“ říká.

Důvodem personální obměny dvou sociálnědemokratických ministrů, kerou učnil, je snaha přesvědčit ČSSD o tom, že je potřeba udělat ve straně změny a přitáhnout pozornost voličů k programu. „Vrátíme se k tématům, které nám tahle koalice znemožnila dotáhnout do konce, mám na mysli otázku zdanění,“ vysvětluje.


Donald Trump vyhrál na základě velkého množství často protichůdných slibů, podařilo se mu shromáždit protestní voliče zprava i zleva, a teď bude záležet na tom, zda se mu podaří voličům vysvětlit, že některé z těch věcí se nedají zrealizovat. BOHUSLAV SOBOTKA

A v souvislosti s výměnou ministra Jiřího Dienstbiera upozorňuje, že z pohledu sociální demokracie témata nekomunikoval tak, jak by je měl, a postupně klesala jeho podpora jak uvnitř ČSSD, tak mezi komunálními politiky. „Potřebuji, aby ministr byl člověk, který jim poskytne podporu, oporu a současně bude schopen reálně komunikovat politiku a všechny věci, které vláda dělá,“ uzavírá.

S čím půjde ČSSD do voleb v příštím roce? Jak bude EU vypadat, pokud ji opustí Velká Británie? A proč zvítězil Donald Trump? Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio