Šikanování kvalitních učitelů, hodnotí Václav Klaus mladší nutnost pedagogického vzdělání

Před šesti lety odešel z ODS a dnes se do ní vrací. Měl by pracovat pro stínovou vládu na pozici odborného mluvčího pro školství. V čem se podle něj ODS změnila, že je ochoten se do ní vrátit? Ptal se moderátor Martin Veselovský Václava Klause mladšího.

„ODS měla problémy, přestala řešit skutečnou politiku a soustředila se na vnitřní chody a ovládání radnic,“ vysvětluje důvody svého odchodu ze strany na přelomu let 2008 a 2009 Václav Klaus mladší. K ODS se nevrací jako člen, bude však pracovat ve prospěch této strany.

Čtěte také

A jak hodnotí stav českého školství? Kritizuje například snahu zavést povinné pedagogické vzdělání pro učitele. „To, že někdo absolvuje jeden zkrácený semestr pedagogiky, nikoho nespasí,“ domnívá se. „Stát se ve školství unifikuje, je větší tlak na formální vzdělání a teď je spousta učitelů zralých na vyhození,“ popisuje.

Podle něj hraje roli především talent. „V praxi se po roce zjisti, jestli je učitel schopný, nebo ne,“ dodává. A i ke kariérnímu řádu přistupuje s odstupem. „Každý ředitel musí vědět, jak kvalitní učitele má a jak by je měl ohodnotit,“ zdůrazňuje.

Jak hodnotí svou práci pro bývalého ministra školství Josefa Dobeše? A jaká bude jeho pozice v rámci ODS? Také to jste mohli slyšet po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio