Šimon Pánek: Nemůžeme odmítat lidi, kteří utíkají z války. Česka se ale debata o uprchlících netýká

O víkendu se na makedonské hranici vyhrotila situace a policie uvolnila vstup běžencům. Ukázalo se tedy, že uzavření hranic byla chyba, hodnotí Šimon Pánek z Člověka v tísni.

„Uzavření hranic znamená koledovat si o humanitární kolaps,“ myslí si. Současně však paniku některých států považuje za logickou. „Nemají s tím zkušenosti, jde o novou situaci,“ potvrzuje v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Organizace Člověk v tísni je podle jeho slov aktivní v Sýrii. „Na severu země živíme 120 až 150 tisíc lidí měsíčně, a tak předcházíme migraci,“ připomíná.

Syřané podle něj netouží po pohodlnějším životě v Evropě, ale utíkají před válkou a nebezpečím, přitom většina z nich stále zůstává v uprchlických táborech.

Čtěte také

Evropa už totiž podle Šimona Pánka není vysněným rájem. „Roky konjunktury jsou pryč. Migrace se zdvojnásobila nebo ztrojnásobila kvůli vyhrocení bezpečnostní situace v mnoha zemích,“ komentuje dění ve světě. „Vždyť už čtvrtým rokem trvá válka v Sýrii,“ upozorňuje.


Kdyby podobně jako my přemýšleli lidé během nacismu, kdo by přijal židovské uprchlíky za druhé světové války? Dnes o jejich přijetí a záchraně před holocaustem nikdo nediskutuje.

„Nemůžeme odmítat ty, kteří utíkají z války,“ tvrdí v té souvislosti. Navíc se domnívá, že Česka se debata o uprchlících netýká. „U nás se až na výjimky dá říct, že průměrně asi 300 lidí ročně dostane azyl. A to není nebezpečí ani problém,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio