Situace směřuje k opevnění Evropy. Řada teroristů se vmísila mezi uprchlíky, myslí si vojenský analytik

V Mali došlo k útoku na hotel Radisson Blu, ve kterém teroristé drželi přes 170 rukojmí. Podle vojenského analytika z Univerzity obrany Lukáše Dyčky je velmi pravděpodobné, že se útočníci přihlásí k Islámskému státu.

„Pravděpodobnost je velká,“ soudí Lukáš Dyčka v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou a popisuje, jak Islámský stát funguje: „Skupina lidí provede útok a pak se přihlásí k nějakému myšlenkovému odkazu. V minulosti to byla al-Káida, dnes Islámský stát.“

Islámský stát je tedy spíš ideologie, která se podle jeho tvrzení dá přirovnat k nacismu nebo ke komunismu v KLDR. A jako ideologie musí zůstat Islámský stát dynamický a měl by vykazovat aktivitu, aby získal nové stoupence.

Řešení vidí Lukáš Dyčka v opevnění Evropy. „Situace k tomu směřuje. Celá řada teroristů se vmísila do davu uprchlíků,“ domnívá se. Západní státy podle jeho slov můžou podporovat iráckou vládu a Kurdy dodáváním zbraní, poskytováním munice a informací a také bombardováním. „Tím jsme schopni omezit vysílání teroristů do Evropy,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio