Slovanská epopej do Číny nepojede. Nechceme riskovat, říká ministr kultury

Muchova Slovanská epopej má v Japonsku úspěch, už po prvním týdnu žádají organizátoři o prodloužení výstavy. Proti tomu nic nenamítá ministr kultury Daniel Herman, který zároveň obdivuje prostory, ve kterých Japonci Muchova plátna vystavují. Podobné by si podle něj epopej zasloužila i v Praze. Ve Dvaceti minutách Radiožurnál také odmítá myšlenku, že by Slovanská epopej měla putovat do Číny.

„Jestliže je zájem japonského publika tak obrovský, určitě je rozumné se zamyslet nad možností prodloužení výstavy,“ potvrdil Herman v rozhovoru s moderátorem Janem Moláčkem.

Umístění obrazů v Japonském národním centru umění v Tokiu je podle něj velkolepé, plátna dobře vynikají, a není tak divu, že jsou Japonci výstavou fascinovaní. Podobné prostory by si dílo Alfonse Muchy zasloužilo i v Praze. „Je nutné díla umístit vhodným způsobem, a já bych si přál, aby se to i v Praze hodně blížilo tomu, co jsem viděl v Tokiu,“ vyzdvihuje.

Čtěte také

Praha už přišla s myšlenkou na architektonickou soutěž, což ministr kultury pokládá za krok správným směrem. Snaze Moravského Krumlova o návrat Slovanské epopeje do tamního zámku sice rozumí, na druhé straně připomíná, že Alfons Mucha plátna projektoval pro Prahu.


Je třeba říci, že umístění je velkolepé, teprve tam jsem si uvědomil velkorysost, s jakou Alfons Mucha tato díla tvořil. To třeba u nás ve Veletržním paláci tak vnímat nešlo, ten prostor je prostě jiný. DANIEL HERMAN

Po ukončení japonské výstavy se také spekulovalo o putovní výstavě v Číně, ta ale podle ministra není schopna zajistit odpovídající péči. „Nemůžeme si dovolit riskovat. Zatímco Japonsko bylo schopno od začátku velmi jasně garantovat všechno, co toto náročné dílo vyžaduje, Čína tak nereagovala,“ vysvětluje.

Slovanská epopej se z Japonska do Číny prý v žádném případě nevydá, vrátí se do Prahy tak, jak to bylo řečeno hned na začátku zápůjčky. „Co se týče čínské mise, byla jen ve stádiu úvah,“ uzavírá Herman.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio