Slovensko potřebuje pravicovou reformní vládu, říká před volbami slovenský europoslanec

Slovensko čekají parlamentní volby. Lídrem kandidátky strany Svoboda a Solidarita je slovenský europoslanec Richard Sulík, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že pokud se jeho strana stane součástí pravicové vlády, tak by se mandátu v Evropském parlamentu vzdal. Ale v případě, že strana skončí v opozici, zůstane v Bruselu.

Podle průzkumů by měl Robert Fico volby na Slovensku vyhrát, nebude mít ale zřejmě většinu, aby vládl sám. Spojí se proti němu pravicové strany? „Bude to povinností všech těchto stran. Lidé, kteří je volili, očekávají pravicovou reformní vládu, protože posledních 10 let Slovensko přešlapovalo na místě,“ říká.

Slovensko podle něj potřebuje výrazně zlepšit podnikatelské prostředí – pokud se zaměstnavatelům bude více dařit, budou tvořit více pracovních míst, což v konečném důsledku znamená vyšší životní úroveň a mzdy pro slovenské občany.

Pozornost by měla být věnována mimo jiné slovenskému školství. „Politik je tvor, který má omezené myšlení, a to na nejbližší čtyři roky. Když chcete dělat reformy ve školství, tak efekt se nedostane z roku na rok, ale v dalším volebním období,“ nastiňuje důvody, proč bylo školství mnoha vládami zanedbávané.

V otázce migrační krize se s Robertem Ficem shoduje v tom, že je třeba odmítnout povinné kvóty. „Jakékoliv přerozdělení migrantů v Evropě není nic jiného, než pozvánka pro pašeráky lidí posílat sem další,“ vyzdvihuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio