Souboj o Elysejský palác je vyrovnaný. Kdo půjde do druhého kola prezidentských voleb?

Preference čtyř kandidátů na francouzského prezidenta jsou před prvním kolem nedělních voleb velmi vyrovnané, pohybují se kolem 20 procent. O tom, že se rozhoduje o velmi důležitých věcech nejenom Francie, ale i Evropy nepochybuje Pavel Fischer, bývalý velvyslanec ve Francii a dnes ředitel nevládní organizace STEM.

„Evropa je jedním z témat, které se prezidentskými volbami táhne jako červená nit,“ zdůrazňuje s tím, že všichni kandidáti zastávají výrazné názory, které mohou pohnout nejenom Francií, ale také Evropskou unií.

Nikdo příliš nepochybuje o tom, že do druhého kole se dostane Marie Le Penová. Odstup jejích soupeřů ale není příliš velký. Objevil se například levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, který dokáže být velmi rafinovaný a technicky zdatný – zahájil svou kampaň za pomoci hologramu.

Čtěte také

„Tato technologická nadsázka mu získala pozornost, není vyloučeno, že lidé, kteří si budou chtít zažertovat, tak to dají Mélenchonovi. To by znamenalo, že se dostane do druhého kola,“ nastiňuje.


Celá řada Francouzů bude uvažovat o tom, že vůbec hlasovat nepůjde – míra neochoty jít k volbám je rekordně vysoká. PETR FISCHER

Le Penová čelí další z řady stíhání, což pro ni není nic nového a zřejmě jí tolik neuškodí. Podobný osud ale potkal dalšího z kandidátů – Francoise Fillona. Ten vstoupil z pravicových pozic do souboje jako obrovský favorit, který sliboval očištění politiky. Nyní je ale stíhán z podezření, že zaměstnával svou manželku, která údajně odváděla fiktivní práci.

„Fillon je zajímavý, protože mu věří hodně senioři, jde za ním také rurální, venkovská Francie. Mohl by za sebou mít i hlasy, které se v průzkumech veřejného mínění nevyslovují tak jasně,“ popisuje.

Čtveřici kandidátů doplňuje Emmanuel Macron, který z hlediska otevřenosti a sebevědomí je nejméně sršatý, na druhé straně nabízí reformy, určitou invenci a nápady.

Pavel Fischer

„Je otázka, jestli za sebou dokáže sjednotit velkou sílu parlamentní většiny,“ říká s tím, že francouzský prezident potřebuje ke spolupráci právě parlament. „Zatím se zdá, že se to Macronovi daří, a je to rozhodně velký favorit těchto voleb,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio