Současný stav nahrádá nekalým praktikám a mnohačetným exekucím, říká prezidentka Exekutorské komory

Člověk v tísni a Transparency International ve své zprávě uvádí, že současný systém exekucí je nefunkční, nahrává korupci a nepomáhá řešit spirálu zadluženosti. Podle prezidentky Exekutorské komory Pavly Fučíkové současný stav nahrává nekalým praktikám a mnohačetným exekucím. Řešením by mohlo být zavedení teritoriality a principu místní příslušnosti.

Pokud chce věřitel pohledávku vymáhat, může si exekutora vybrat. Není ničím omezen, ani vzdáleností od bydliště dlužníka. „Fungujeme ve velmi přísném konkurenčním prostředí a sami nabízíme věřitelům konkurenční výhody, které se projevují v defektech,“ vysvětluje Pavla Fučíková.

Komora chce problém řešit pomocí principu místní příslušnosti. Věřitel si nebude vybírat exekutora, ale bude mu přidělen a nebude tak nucen nabízet mu výhody, které v tomto prostředí nemají co dělat.


Teritorialita už funguje v jiných částech justice. Stejně fungují například soudy nebo notáři.

Motivace exekutorů k vymáhání se tímto nezmění. Exekutor bude i nadále odměňován podle výsledků své činnosti. Pokud nevymůže, budou uhrazeny pouze jeho minimální náklady. „Hovoříme o částce 300 až 500 korun na jedno řízení. Nevěřím, že bude exekutorovi stačit,“ vysvětluje Pavla Fučíková.

Může se stát, že budou exekutorské úřady krachovat? Podle ředitelky komory je hlavní problém v rozdělení rolí exekutorů. Jsou justiční složkou, mají postavení soudce, přitom jsou podnikatelé.

Situaci ještě více zkomplikovalo rozhodnutí Ústavního soudu, který v roce 2008 rozhodl, že exekutor je podnikatelem. Zároveň v současnosti exekutoři rozhodují na pozici soudu 1. stupně. Mezi jejich pravomoci patří například ustanovení advokáta ex offo, o ustanovení opatrovníků, ukončení exekuce. Postavení exekutora se ale nezměnilo.

autoři: kko , jaw
Spustit audio