Speciál Martina Veselovského o dnešním jmenování Jiřího Rusnoka předsedou vlády

Dnes pár minut po 15. hodině jmenoval prezident Miloš Zeman premiérem české republiky Jiřího Rusnoka. Tvrdí, že tímto krokem hodlá uklidnit rozbouřenou politickou hladinu. Politici vládních stran si to nemyslí – jsou přesvědčeni, že se prezident snaží obejít ústavu.

„Už minulý týden jsme deklarovali, že nebudeme podporovat úřednickou vládu,“ říká ve speciálu Martina Veselovského místopředsedkyně ODS a původní kandidátka na premiérku Miroslava Němcová. „Ve chvíli, kdy existuje politické řešení, je vždy lepší, když vládne vláda, která má 101 hlasů ve sněmovně. Prezident, který nerespektuje vůli většiny poslanecké sněmovny, pro svou vládu naše hlasy rozhodně nezíská.“

Předsedkyně poslanecké sněmovny neskrývá, že se podle ní v tomto případě Miloš Zeman nezachoval jako státník. Další z hostů Martina Veselovského, předseda KSČM Vojtěch Filip, s tímto pohledem důrazně nesouhlasí. „Státnický postoj naopak nezaujaly strany současné vládní koalice,“ oponuje. „Neuvědomují si, že ztratily důvěru, která se nyní pohybuje pouze kolem osmi devíti procent – ztratily důvěru suveréna, jímž jsou občané České republiky.“

Sociální demokracie mezitím stále trvá na svém původním plánu co nejrychleji rozpustit poslaneckou sněmovnu. „Jsme přesvědčeni, že každá varianta, včetně té, kterou dnes představil prezident, nás vede do slepé uličky,“ podotýká místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Jaké budou další kroky nejen ČSSD, ale i stran dosavadní vládní koalice, tedy ODS, TOP 09 a LIDEM? A jakou roli v tom všem budou hrát komunisté? I to se dozvíte v záznamu celého speciálu, do nějž se zapojila například i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová nebo političtí komentátoři.

Záznam celého speciálu si kdykoliv můžete poslechnout v audiozáznamu, buď přímo v tomto článku, nebo v iRadiu.

autoři: mav , als
Spustit audio