Speciál o referendu ve Velké Británii: Závod je těsný, Boris Johnson vdechl do kampaně jinou dynamiku

Velká Británie zítra rozhodne o tom, zda zůstane v Evropské unii, nebo ji opustí. Průzkumy naznačují, že hlasování bude velmi vyrovnané. Jak Britové prožívají zítřejší referendum? A pokud by Britové opustili EU, jakým způsobem by zareagovalo Skotsko? Nejenom tím se zabýval Speciál Radiožurnálu o brexitu.

„Všechny sdělovací prostředky, oslovení komentátoři a analytici říkají, že závod je opravdu tak těsný, že si nikdo netroufá dávat nějaké prognózy,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek.

Kampaň po vraždě poslankyně Jo Coxové podle něj nejede naplno, intenzita debat a počet mítinků se zredukoval, politici si dávají pozor na ústa a ubylo osobních útoků. „Jinak témata zůstala v podstatě totožná,“ dodává.

A co se týče Skotska, tak kampaň v Edinburghu vrcholí, neodehrávají se ale žádné dramatické projevy na náměstích, nikde nevisí plakáty. „Lidé mi často říkají, že stále nejsou rozhodnutí, jak zítra budou volit,“ vysvětluje zpravodaj ve Skotsku Viktor Daněk.

Čtěte také

Dodává také, že někteří uznávají argumenty pro brexit, ale vidí příliš neznámého, příliš nejistoty a nechtějí riskovat to, co by se dělo, pokud by Británie odešla z EU. „Na druhou stranu jsem narazil i na řadu zastánců odchodu Británie z Unie,“ podotýká.

Hlavní tématem referenda se stala migrace, což podle komentátora Milana Slezáka dokazuje, že právě to mnohé Brity opravdu trápí. „Z migrace si ale vezmou to, co opravdu bolí, ne to, co je třeba obohacuje,“ upozorňuje.

Pokud se Británie rozhodne zůstat, spustí se diskuze o tom, jak učinit unii pružnější

Některé studie podle něj dokládají, že migranti, kteří přijedou do Británie zvláště z východní Evropy, odvedou do britského sociálního systému daleko více, než si z něj vezmou. „Ale to je věc, která se moc neříká,“ míní s tím, že zejména britský bulvární tisk podporuje představu, že lidé z východní Evropy berou Britům práci a snižují cenu práce na britském trhu.

Kdo je v kampani populistou?

I podle politologa a profesora na univerzitě v nizozemském Leidenu Petra Kopeckého nelze, co se týče migrace z východní Evropy, dojít k jinému názoru, než že to bylo pro Velkou Británii velkým přínosem.


Boris Johnson kampani vdechl jiného ducha a jinou dynamiku, docílil toho, že se myšlenka odchodu z EU stala mainstreamovým názorem JIŘÍ HOŠEK

Podle něj Strana pro nezávislost Spojeného království převzala populistické taktiky, které vidíme i u jiných stran v západní Evropě. „Borise Johnsona bych nazval spíše oportunistou, ten si staví na tomto referendu politickou kariéru,“ nastiňuje.

Ředitel zahraničního odboru kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček ale oponuje tím, že panuje taková politologická kategorie obviňovat politiky z populismu. „ Co bychom vlastně od nich jiného měli chtít, než aby se snažili vyjít vstříc hlasu svých voličů,“ vysvětluje.

David Cameron podle něj bojuje o přežití, a na seriózní stránce nejvyšším vyzyvatelem je Boris Johnson. „Je neuvěřitelně kreativní, dokázal ze sebe udělat ikonu toho, co je absolutní Brit, a u toho zatajit, že polovina jeho rodiny je z Turecka,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio