Speciál o útoku v petrohradském metru: Čelí Rusko nové teroristické hrozbě?

Petrohradským metrem otřásl výbuch. Zemřelo 11 lidí, dalších zhruba 50 cestujících utrpělo podle ruských úradů zranění. K výbuchu došlo mezi stanicemi Senné náměstí a Technologický institut. Podle ruské federální prokuratury šlo o teroristický útok. Jak se vyvíjí situace? A kdo stál za útokem? Právě na takové otázky odpovídali hosté speciálu Radiožurnálu.

Vývoj situace sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. „Na 99 procent je potvrzeno, že šlo o teroristický útok,“ říká s tím, že se vší pravděpodobností šlo o demonstrativní a naplánovanou akci jako signál Vladimiru Putinovi, který v Petrohradu pobývá.

Komentátor Libor Dvořák připomíná, že nevidí takovou souvislost mezi schůzkou Putina s Lukašenkem, jako spíše vystoupení na konferenci Pravda a spravedlnost, kterou uspořádalo proputinské hnutí Všeruská lidová fronta. „Tam byl jakýsi začátek Putinovy předvolební kampaně,“ upozorňuje.

Čtěte také

Přítomností Vladimira Putina v Petrohradu nabývá cíl na významu i podle bezpečnostního analytika a bývalého konzula v Petrohradě Vladimíra Votápka.


Rozběhla se obrovská pátrací akce, která bude pokračovat, dokud někoho nenajdou. MARTIN DORAZÍN

„Petrohrad je rovnocenný cíl s Moskvou, kdyby teroristický útok proběhl někde jinde, dopad na veřejné mínění by nebyl takový, jako když se útok odehraje v Petrohradu,“ upozorňuje s tím, že v tomto smyslu je Petrohrad lákavý cíl pro všechny teroristy.

Podle úřadů by se měla zvýšit bezpečností opatření i v Moskvě. Na místě je novinář a spolupracovník Aktuálně.cz Jiří Just, který ale potvrzuje, že neviděl na nástupištích žádné přísnější bezpečnostní opatření. „Moskevské metro žije obyčejným životem, jak by se v Petrohradě nic nestalo,“ popisuje.

Mohou přijít noví útočníci

Čelí Rusko nové teroristické hrozbě? Podle Libora Dvořáka prezident Putin často tvrdí, že Rusko hodlá bojovat proti nebezpečí islámského terorismu už za ruskými hranicemi. „I Rusko má své bojovníky Islámského státu, a jsou jich přinejmenším stovky, odcházejí dejme tomu ze Severního Kavkazu,“ nastiňuje.

Petrohradským metrem v pondělí odpoledne otřásk výbuch, který způsobilo podomácku vyrobené zařízení naplněné střepinami.

A tak panuje stejná obava, jaká je v západní Evropě. Mohou přijít noví útočníci. „Dříve útočili v podobných případech Čečenci, Dagestánci, Inguši, teď se může ukázat, že se Putinovi jeho angažmá v Sýrii vrací v této podobě,“ vysvětluje Libor Dvořák.

Celý speciál si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.