Speciál Radiožurnálu o aktuální situaci v ČSSD a o povolebním vyjednávání

ČSSD zvítězila v mimořádných volbách, vzápětí však vypluly na povrch její vnitřní problémy. Pokus o odstranění předsedy z povolebního vyjednávání, tajná schůzka s prezidentem, lhaní veřejnosti, rezignace klíčových osob na své funkce. To vše už je prý minulostí. Dnes zasedal ústřední výkonný výbor strany s hlavním cílem: dát věci do pořádku.

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie dnes podpořil Bohuslava Sobotky a potvrdil ho jako kandidáta na funkci předsedy vlády. „Doufám, že veřejnost přestaneme otravovat vnitřní krizí sociální demokracie a začneme plnit to, co od nás veřejnost očekává: tedy že se ujmeme role hlavního vyjednavače o sestavení příští vlády,“ říká Bohuslav Sobotka v rozhovoru s Janem Pokorným.

Z vnitrostranického boje uvnitř ČSSD prý vychází silnější nejen on, ale i samotná sociální demokracie. „Končí dualita ve straně a dualita vyjednávání,“ je Bohuslav Sobotka přesvědčen, že sociální demokracie bude seriózní partner pro povolební vyjednávání. V nejbližší době se chce sejít s prezidentem, už dnes večer se navíc mají sejít vyjednávací týmy ČSSD a ANO.

Kromě Bohuslava Sobotky komentovali povolební situaci i Věra Jourová z hnutí ANO, Marián Jurečka z KDU-ČSL, Pavel Kováčik z KSČM a Martin Kuba z ODS. Ve studiu usedli i komentátor Patrik Eichler z Deníku Referendum a ekonomická experta Lenka Zlámalová.

autoři: jap , mjp
Spustit audio