Speciál Radiožurnálu o debatě Hillary Clintonové a Donalda Trumpa: Jsou volby zmanipulované? A zasahuje Rusko do kampaně?

Donald Trump je Putinova loutka, tvrdí Hillary Clintová. A Donald Trump kontruje, že Vladimir Putin je chytřejší než demokratická kanditátka. Poslední veřejná televizní debata kandidátů na amerického prezidenta se opět neobešla bez skákání do řeči a osobních útoků. Jak debatu komentují odborníci ve Speciálu Radiožurnálu?

Nejvíce kontroverzním tématem byla otázka regulérnosti voleb. Donald Trump trvá na svém tvrzení, že volby jsou zmanipulované, média zkorumpovaná a otázkou je, zda výsledky voleb vůbec přijme. Podle Hillary Clintonové ale Donald Trump pouze ponižuje americkou demokracii.

Podle redaktora české verze časopisu Daniela Anýže Donald Trump skutečně může odmítnout výsledky voleb. „Pak bychom sledovali americké povstání na vsi, které by mohlo skončit jen nějakými demonstracemi na sociální sítě, ale také otevřeným odporem v tom nejhorším možném scénáři,“ míní.


Rusko hraje mnohem větší roli v americké prezidentské kampani než před čtyřmi lety. Rolí v Sýrii se vtlačilo do pozice země, která ovlivňuje politiku Spojených států a z některých střetů vychází Putin jako vítěz. A to v kampani rezonuje. DANIEL ANÝŽ

Emeritní komentátor Radia Svobodná Evropa Jefim Fištejn ale upozorňuje, že napadnutí výsledů voleb je běžná záležitost, která se děje i u nás. „Není to cosi, co by zpochybňovalo demokracii jako takovou,“ říká s tím, že nejvíce mu vadí neobyčejně pokleslá úroveň debaty a argumentování.

A zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák upozorňuje, že Donald Trump zpochybnil systém jako takový, a v souvislosti s manipulací systému mluví o tom, že lidé jsou chybně registrováni. „Je to typická ukázka toho, jak Donald Trump manipuluje s fakty,“ dodává.

A na kterou stranu se staví v komentování debaty americká média? Podle Jefima Fištejna jsou komentáře předpojaté vůči konzervativnímu kandidátovi. Milan Slezák pak připomíná, že Donald Trump si média proti sobě postavil sám. „Donald Trump je zvyklý skákat lidem do řeči, nejde daleko pro silné slovo, a to se mu vymstilo,“ vyzdvihuje.

Pro Putina by byl Trump mnohem nepříjemnějším protivníkem

Demokratická kandidátka Hillary Clintonový se v duelku ohradila, že ruská vláda provádí špionáž proti Američanům, když se jejich hackeři nabourali do emailů, a snaží se ovlivnit výsledky voleb. To ale Donald Trump zpochybňuje.

Podle Jefima Fištejna se dá předpokládat, že Rusko zasahuje do volební kampaně, ale placatý výklad není na místě. „Opoziční komentátoři v samotném Rusku se domnívají, že je to zdatně a dobře rozehraná hra. Trump co by prezident by byl pro Putina mnohem nepříjemnějším protivníkem, protože je nevyzpytatelný,“ upozorňuje s tím, že naopak Clintonová je banálně vyzpytatelná – snažila se nalézt s Putinem vždy společnou řeč.

Daniel Anýz (vlevop) a Jefim Fištejn

S takovým názorem ale nesouhlasí Milan Slezák, podle kterého Putin Clintonovou nesnáší osobně a nebyl by rád, kdyby prezidentkou byla ona. Ohledně hackerských útoků si je také potřeba všímat faktu, že zveřejněna byla korespondence jenom jedné strany, a to demokratů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio