Spolupráce policie a státního zastupitelství by neměla být o osobních kontaktech, říká Jaroslav Vild

Ke spuštění policejní reorganizace dojde 1. srpna, doteď údajně někteří státní zástupci tvrdí, že je pro ně záhadou, jak bude spolupráce s policí vypadat. Ale podle budoucího náměstka ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Vilda se ve spolupráci nového policejního útvaru a státních zástupců nic zásadního nemění.

„Nadále budeme postupovat tak, jak nám přikazuje trestní řád, budeme se státním zastupitelství spolupracovat na prošetřování, prověřování a vyšetřování jednotlivých kauz,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

A co se týče otázky, kdo s kým spolupracuje, tak podotýká, že spolupráce policie a státního zastupitelství by neměla být o osobních kontaktech. „Byť tam, kde je nějaká osobní přízeň nebo společný pohled na věc, tak se pracuje lépe,“ připouští.

Podle nejvyššího státního zástupce vedení policie souhlasilo s tím, že některé velmi citlivé kauzy se nebudou dávat do elektronických systémů, a policisté nebudu muset hlásit svým nadřízeným, že na nich pracují, pokud tak státní zástupce rozhodne.


Nevidím způsob, jak by mohlo dojít v souvislosti se sloučením útvarů k zamezení vyšetřovat nějaké kauzy JAROSLAV VILD

„Že nebudou vkládány informace ke konkrétním kauzám do elektronického systému, to není nic nového, to je možné i za současného stavu,“ podotýká. Zároveň ale dodává, že si nedovede představit, že by nedostával informace o tom, na čem pracují jeho podřízení.

„Mám zákonnou povinnost kontrolovat své podřízené, ve chvíli, kdy mi mojí podřízení odmítají poskytnout informace, na čem pracují a čemu se věnují, tak si neumím přestavit, jak tuto zákonnou povinnost plním,“ upozorňuje s tím, že tento požadavek státních zástupců koliduje se zákonem.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio