Spoluvězni na mne chystali waterboarding, popisuje pobyt v súdánském vězení Petr Jašek

Dvacetiletý trest za údajnou špionáž. Takový byl rozsudek súdánského soudu nad křesťanským humanitárním pracovníkem Petrem Jaškem, který si nakonec odseděl přes 14 měsíců. Nyní je zpět v České republice. „Nejemotivnější moment návratu bylo setkání s mou rodinou,“ popisuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Vše začalo na súdánském letišti, když mu zaklepal na rameno příslušník tajné služby a vyzval ho, ať jde s nimi. Zabavili mu datová média, a protože měl u sebe dva pasy, tak ho hned pokládali za špiona.

Během téměř 24hodinových výslechů se k němu vyšetřovatelé chovali korektně, zažíval spíše psychologický nátlak ve formě dlouhého čekání a ignorace. Na cele se ale změnil přístup jeho spoluvězňů, kterých bylo celkem sedm.

Při modlitbách se musel dívat do záchodové jímky. Později se na celu nechal převelet vůdce, který byl uvězněn za pašování zbraní. Ten na něj organizoval fyzické napadání a mučení. „Chystali se mi dělat takzvaný waterboarding,“ popisuje s tím, že jeden z dozorců, který s nimi nesympatizoval, něco zaslechl a převel ho na sousední celu. Tam byly podmínky snazší.

Určitým povzbuzením byla návštěva pracovníka české ambasády z Káhiry, který ho připravil na to, že to bude trvat minimálně tři měsíce. Pak si vyslechl 20letý rozsudek, který ale čekal.


Protože jsem křesťan, věřící člověk, tak jsem mohl toto všechno prožít v relativním klidu a síle díky své víře.PETR JAŠEK

Účelem jeho cesty před zatčením bylo setkání s představiteli konference, scházeli se na neutrálních místech. Pak také navštívil jeden z kostelů, kde došlo k částečné demolici, zajel také za popáleným studentem, aby s ním udělal rozhovor. „To vše měli zdokumentováno, každý můj krok,“ říká s tím, že chtěli získat informace o jeho kontaktech, s kým se bude setkávat.

Připomíná také, že potřebovali soudní jednání dovést do cíle, aby si takzvaně zachovali tvář. Součástí dohod pak bylo, aby Česká republika obnovila spolupráci se Súdánem, a oni ho za to výměnou propustí a dají mu milost.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: Jan Moláček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.