Sport se dostal na okraj společnosti. Děti dnes neudělají ani kotrmelec, kritizuje přístup státu Miroslav Jansta

Zřízení ministerstva sportu – tak zní návrh Miroslava Jansty, předsedy České unie sportu a právníka. Stát podle něj nezřídil žádný funkční aparát a neplní proto funkci správce sportu.

Před rokem 1990 byl sport financován ze státního rozpočtu, z rozpočtu ČSTV a také z peněz místních podniků. „To pak nebylo ničím nahrazeno. Stát neplní svou funkci,“ opakuje Miroslav Jansta ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

„Jen se podívejme, jak jsme děti za uplynulých 25 let vychovali. Dnes neudělají ani kotrmelec,“ zdůrazňuje Miroslav Jansta a upozorňuje na statistiky, podle nichž patří tělesná výchova mezi nejvíce neoblíbené předměty. „Za to může jednoznačně ministerstvo školství. Sport je na okraji společnosti,“ domnívá se.

Současně upozorňuje, že Česko potřebuje víc aktivních a sportujících lidí. „Kolem 450 tisíc dětí nesportuje kvůli nedostatku peněz,“ připomíná s tím, že sami sportovci a jejich rodiče se podílejí na financování až z 80 %. „Proto chceme vytvořit systém, chceme, aby se zvedalo financování sportu ze státního rozpočtu. Je třeba lépe pracovat s trenéry a funkcionáři,“ popisuje Miroslav Jansta.

Čtěte také

Český sport však může poškodit například kauza trenéra Vladimíra Růžičky, který je policií obviněn ze zpronevěry a hrozí mu až pět let vězení. „Nesvědčí to sportu,“ soudí Miroslav Jansta. „V hokeji, který je finančně náročný, mají rodiče tendenci prosazovat zájmy dětí. Bohatí si myslí, že když zasponzorují, bude jejich syn hrát v první linii,“ dodává.

Kolik má stát dávat peněz do sportu? O tom mluvil předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio