Stanislav Křeček: Přejeme si v české krajině mešity s minaretem? Žádné právo to neupravuje

Odpůrce islámu Martin Konvička vjel spolu se svými příznivci, kteří byli převlečení za teroristy a stříleli z maket zbraní, v neděli na pražské Staroměstské náměstí. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové magistrát měl akci zakázat, jde o selhání úředníků. S tím souhlasí i zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček.

„Divím se úředníkům magistrátu, že při vší úctě ke svobodě shromažďování nezhlédli k tomu, co by to mohlo na náměstí vyvolat,“ říká k akci antiislamistů v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Připomíná také, že v povolovací žádosti bylo vysloveně řečeno, že se bude střílet, byť z nefunkčních zbraní. „ Jestliže někdo na veřejné akci chce, byť z makety zbraní, střílet, tak se domnívám, že to je důvod k tomu stavět se k tomu obezřetně, zejména v situaci, která v Evropě panuje,“ upozorňuje.


Chápu svobodu slova a shromažďování, ale žijeme v čase, kdy i tyto svobody musí doznat určité regulace nebo určitého odvolání se na zdravý rozum a bezpečnost občanů, která je v této chvíli prioritní. STANISLAV KŘEČEK

Bezpečnost lidí a ohled na klidný život občanů tak má podle něj přednost před svobodou shromažďování za účelem, který asi není příliš legitimní.

Připomíná také, že Rakousko novelizovalo zákon o islámu, který má od roku 1912. „My se na situaci musíme připravit, abychom nebyli zaskočeni tak, jak je celá Evropa zaskočena krizí, která tady je s uprchlíky,“ říká.

A v té souvislosti pokládá řečnickou otázku, zda si přejeme, aby v české krajině byly mešity s minaretem. „Žádné právo to neupravuje, každý si může postavit mešitu s minaretem,“ podotýká s tím, že takové věci je potřeba ujasnit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio