Starosta Uherského Brodu: Součástí vydávání zbrojního průkazu má být posudek psychologa!

Uherský Brod se jen pomalu vzpamatovává z úterního masakru – lidé nosí svíčky na pietní místo, vzedmula se vlna solidarity. „Dny jsou emočně vypjaté, máme zájem, aby utichl mediální rozruch, lidé ve městě jsou zastavováni novináři,“ vysvětluje senátor a starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar.

Do Uherského Brodu by měl zavítat prezident Miloš Zeman, prezidentská kancelář ale starostu nekontaktovala. „Na základě stávajících informací předpokládám, že se spíše nepotkáme, někdě jsem zachytil, že má přijet až ve večerních hodinách, takže zřejmě nemá zájem se setkat se zástupci samosprávy,“ říká.

A pokud by přesto k setkání došlo, pravděpodobně by se dotkl témat jako lepší informovanost ze strany policie nebo zpřísnění vydávání zbrojních průkazů. „Včera jsem byl účastníkem debat, kde hovořil policejní psycholog, který zmínil, že součástí posudku na vydávání zbrojního průkazu není psychologický posudek pro civilní žadatele, to by mělo být zásadní součástí,“ upozorňuje.

Čtěte také

Toto téma také hodlá otevřít na nejbližším zasedání výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, plánovaná je také schůzka s ministrem vnitra Milanem Chovancem, se kterým chce diskutovat i o zlepšení komunikace s policií při podobných tragických událostech.

„Myslím, že starosta obce, které se mimořádná událost týká, by měl být informován. Starosta má zabezpečit varování a informovanost obyvatelstva, je to jeho trestně právní odpovědnost,“ vysvětluje s tím, že od policie nešel žádný aktivní telefonát.

Střelba v Uherském Brodě může být msta za posměšky, říká bývalá kolegyně vraha

Měly by mít i menší kraje vlastní policejní zásahovou jednotku? A jak komunikovala s vedením města policie? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio