Stát musí investovat do svých lidí, státní zaměstnanci by měli dostat přidáno, říká odborový předák

Mzdy ve veřejném sektoru by podle Bohuslava Sobotky mohly od listopadu vzrůst o 10 a u učitelů až o 15 procent. A odborový předák Josef Středula to vítá, přestože neskrývá určitou skepsi.

„Politické strany toho před volbami hodně slibují, jednání proto určitě budou ještě těžká. 21. srpna proběhne další kolo vyjednávání a obávám se, že k výsledku ještě nedojdeme,” říká v rozhovoru s Janem Moláčkem.

Pokud odborářský návrh projde, bude to státní pokladnu stát až 13 miliard korun ročně. Tato investice se ale podle Josefa Středuly rozhodně vyplatí.

„Pokud si stát objednává službu, měla by tato služba být dobře zaplacená. Chce-li mít kvalitní úředníky, učitele a zdravotníky, musí je zaplatit,” zdůrazňuje.


Netvoříme hladovou zeď, chceme kvalitní státní správu. Proto bychom měli státním zaměstnancům přidat.

Případné zvýšení platu by se týkalo asi 70 tisíc státních zaměstnanců, kteří jsou odměňováni podle tabulek.

„Přičteme-li i jejich rodinné příslušníky, jedná se přibližně o 1,5 milionu obyvatel. A to už je významná kupní síla,” naznačuje, že se vynaložené peníze státu vrátí ve spotřebě a následném růstu HDP.

„10% až 15% procentní navýšení platů státních zaměstnanců navíc odpovídá růstu ekonomiky,” dodává Josef Středula.

Ministr financí Ivan Pilný už avizoval, že aby peníze na zvýšení platů státních zaměstnanců získal, bude muset ubírat jinde. Kde, to zatím není jasné.

autoři: als , Jan Moláček
Spustit audio