Stát se má učit od rodinných firem, chceme minimální byrokracii, říká Andrej Babiš

Příští týden bude jmenována nová vláda, důvěru v Poslanecké sněmovně se pokusí získat až v příštím roce. Přesto chce začít pracovat naplno. „Nikde v ústavě není napsáno, že vláda bez důvěry nebo v demisi nemá pracovat,“ říká nově jmenovaný český premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Do konce měsíce požádá u přijetí u parlamentních stran, aby se pokusil vyjednávat – předloží i programové prohlášení. „Vláda má pracovat efektivně, možná napravovat chyby předcházejících vlád,“ říká s tím, že vláda bude konečně jeden tým, bude solidárním a ministři si nebudou navzájem dělat naschvály.

Přiznává také, že je příznivcem většinového systému – dlouhou dobu trvá, než vznikne vláda, třeba například v Belgii, Holandsku, Německu, všude se skládají a rozpadají koalice. Stát se také má naučit od rodinných firem efektivnost, hospodárnost, šetření, transparentnost.


Kvóty jsou nesmysl. Musíme zastavit ilegální migraci mimo Evropu, ve světě jsou na to modely. Andrej Babiš

„Menšinová vláda je velká příležitost konečně udělat věci, o který se mluví – důchodová reforma, digitalizace. Budeme mít vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci,“ přibližuje.

Cílem přitom je, aby lidé nechodili na úřady, občanku, technický průkaz nebo cestovní pas si objednávali přes počítač a nechali posílat poštou. Pro živnostníky, podnikatele a občany chce minimalizovat byrokracii. „To je ten plán digitalizace, cílem je, aby lidé nepřišli do styku se státem,“ přibližuje, a v té souvislosti zmiňuje projekt jednotného inkasního místa, daňové přiznání.

autoři: jap , prh
Spustit audio