Studenty čeká povinná maturita z matematiky. V horizontu let 2020 a 2021, tvrdí nová ministryně

Není pedagog a zdá se, že se školskou problematikou zabývala jen z hlediska státní správy. Kateřina Valachová, která v čele resortu ministerstva školství nahradila Marcela Chládka, tvrdí, že pro ni nebyl problém se v nové funkci zorientovat.

„Myslím, že mám dost informací,“ potvrzuje Kateřina Valachová v rozhovoru Dvaceti minut Radiožurnálu s tím, že je obklopena řadou odborníků, jimž hodlá naslouchat. Chystá se prý také vyšetřit údajnou šikanu, kvůli které byl odvolán její předchůdce. „Nechám to prověřit státním tajemníkem, ale nechci být jako detektiv a nikdo se na mě v této otázce zatím neobrátil,“ vysvětluje a dodává: „Mám v rámci resortu školství naléhavější úkoly.“

Mezi ně patří například jednání o rozpočtu. Její požadavek ministerstvu financí činí navýšení rozpočtu ministerstva. „Žádám zvýšení návrhu, které učinilo ministerstvo financí, o pět miliard,“ vysvětluje. Přitom ministerstvo navrhuje růst o tři miliardy.

„To není razantní posun,“ hodnotí Kateřina Valachová. V podkladech ministra financí postrádá především zohlednění růstu počtu dětí. „Máme více dětí přicházejících než těch, které ze vzdělávacích zařízení odcházejí, což musí být striktně reflektováno,“ domnívá se.

Čtěte také


Mám data, podle kterých by v povinné zkoušce z matematiky neuspělo až 50 % dětí. Je třeba zlepšit výuku. Nejdřív je třeba říct, v čem děti selhávají a zaměřit se na výuku a případně testování.

Bývalý ministr Marcel Chládek v té souvislosti upozorňuje, že je třeba dohlédnout na to, kudy ze školství peníze odtékají. V té souvislosti mluvil hlavně o lobbistických skupinách. „Chci nastavit kontrolní mechanismy tak, aby peníze neutíkaly, ale nemyslím si, že tomu tak je,“ uvažuje nová ministryně školství.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio