Systém, image, komunikace. Kandidáti na post šéfa FAČR Malík a Fousek nastiňují nutné změny v českém fotbalu

Fotbalová asociace České republiky se chystá na volbu nového předsedy. Křeslo je od června prázdné. Český fotbal není v nejlepší kondici, reprezentace nepostoupila na MS, nespokojení sponzoři stále hlasitěji žádají zásadní změny. Co by s tím udělali dva kandidáti na post předsedy – Martin Malík a Petr Fousek?

Kroků, které je třeba realizovat, je podle Martina Malíka celá řada a lze je rozdělit do několika oblastí. „První oblast je fotbal jako takový, kterému dramaticky chybí systém,“ vysvětluje s tím, že ke sportovnímu úspěchu nevede jen výměna trenéra a že příště bude snad více štěstí.

Další důležitou otázkou jsou finance, tedy zajištění transparentního a předvídatelného financování. A konečně třetí oblastí je podle něj organizace a struktura fotbalu, kde cítí řadu mezer jak v interní komunikaci, tak směrem k veřejnosti a fanouškům.

Druhý kandidát Petr Fousek ke zmíněným oblastem přidává image, pověst a transparentnost fotbalu u veřejnosti. Právě s pověstí českého fotbalu je potřeba dělat něco ihned. „Bude to pochopitelně proces, fotbal provázely různé negativní konotace, které nejsou jenom sportovního charakteru,“ říká.

Neexistuje rychlý recept

Malík také dodává, že tlak ze strany státu, sponzorů a veřejnosti je konzistentní, což ale platí nejenom ve fotbalu. „Neexistuje rychlý a jednoduchý recept, tím hlavním klíčem je normální a srozumitelná komunikace,“ říká s tím, že druhou složkou je pak sportovní úspěch.

Samotná fotbalová asociace je pak podle Fouska něco jako zaoceánský tanker. „Než pootočíte kormidlem, tak chvíli trvá, než zatočí,“ upozorňuje.

autoři: prh , mba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.