Tereza Mináriková: Přirozený nepřítel rysa v české přírodě? Člověk

Nedaleko Českého Krumlova se podařilo vyfotografovat rysa ostrovida, pravděpodobně stejné zvířete, které odborníci zaznamenali také u rakouského Melku. Jakou mají velké šelmy budoucnost ve volné přírodě? A jsou nebezpečné lidem? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovské Terezy Minárikové z Trans-Lynx Projektu.

Jak se rys dostal z Rakouska až do České republiky? „Je schopen přeplavat i poměrně velkou řeku,“ vysvětluje Tereza Mináriková cestu zvířete, které zvládlo ujít vzdálenost 111 kilometrů mezi Melkem a českým územím. „Podle staršího záznamu dokázal jeden rys překonat i Dunaj,“ dodává k tomu.

Podle Terezy Minárikové je navíc možné, že na Blanensku vznikne rysí pár i s koťaty. „Samice mívá dvě až tři koťata. Dlouho se s nimi však skrývá,“ upozorňuje s tím, že fotopasti by mohly samici s mláďaty zachytit až koncem září nebo v říjnu.

Jak vlastně funguje síť fotopastí na jihu Čech? Mají rys nebo vlk přirozeného predátora, nebo jejich přítomnost vytvoří nerovnováhu v ekosystému? I na to se ptal Martin Veselovský.

Záznam celého rozhovoru s Terezou Minárikovou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio