Thomas Kulidakis o migrační krizi: Zavírání hranic není solidární. Řecko dělá, co může

Tisíce uprchlíku jsou na řecko-makedonské hranici a snaží se dostat do Evropy, mezitím do Řecka připlouvají další. Není to ale jenom Řecko, které si neví rady, ale celá Evropská unie. Právě to připomíná politolog Thomas Kulidakis, podle kterého se vytrácí společný duch evropského sjednocení.

„Někteří politici v zájmu krátkodobých zisků a populismu dávají přednost nabourávání společných dohodnutých řešení vůči jednostranným, například uzavíráním hranic,“ vysvětluje v rozhovoru s Helenou Šulcovou.

V rámci Evropy je potřeba přistoupit k novým opatřením, tedy společný evropský přístup, který potvrdil poslední summit, a přestat s jednostrannými akcemi. Právě Rakousko ale z takové dohody udělalo cár papíru, a aby se dostalo z kritiky za jednostranné uzavírání hranic, tak ukázalo prstem na země visegrádské čtyřky.

„Ve fungující unii, která má půl miliardy obyvatel, by milion uprchlíků nemělo způsobit takový problém,“ míní.

Čtěte také

Hlídá ale Řecko správně vnější hranice EU? „Hranice se hlídají proti invazi cizího státu, vůči ilegálnímu uprchlictví je třeba říci, že uzavřít účinně nejdou,“ říká s tím, že Řecko dělá, co může.


Evropská unie se v podobě, jaké ji známe, rozpadá. Státy si věří méně a méně, nemohou se na sebe spolehnout

Řešení je podle něj buď evropské, solidární – to znamená příklad Německa, které poslalo dvě lodě a policisty – a nesolidární, tedy uzavírání hranic, které nechává jiné země ve štychu.

„V celoevropském řešení je důležitá dohoda s Tureckem, legální migrační politika a efektivní mise, která bude strážit vody,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio