To, co by mělo být úkolem rodiny, se přenáší na školu, říká k „pamlskové vyhlášce“ ředitel Tomáš Ledvinka

Kvůli takzvané „pamlskové vyhlášce“ zrušili mnozí ředitelé škol bufety a automaty fungující ve školních prostorách, z ostatních zmizely přeslazené limonády, čokoládové tyčinky nebo další nezdravé potraviny. Budou děti zdravější, nebo si tyto potraviny koupí cestou do školy?

Na Malostranském gymnáziu a základní škole se vydali cestou omezení přístupu dětí, které ještě neukončily základní školní docházku, do školního bufetu. „I tak se sortiment mění, protože je jasné, že malé děti nakupují trošku jiné zboží než ty velké děti. Ale to ještě po dvou dnech neodkážeme vyhodnotit,“ říká ředitel tohoto gymnázia a základní školy Tomáš Ledvinka.


Tento problém se určitě nedá řešit vyhláškou. Navíc, a to je jedna z mých hlavních výtek proti té vyhlášce, se přenáší to, co by mělo být hlavním úkolem rodiny, přímo na školu, a přitom ta rodina zůstává stranou. Tady se vůbec nijak neomezuje to, co dávají maminky dětem ke svačině nebo doma k večeři, a omezil se pouze a jedině zcela vytrženě z kontextu prodej zboží, skutečně třeba i nezdravého, ve školách. TOMÁŠ LEDVINKA

Ten se postavil proti vyhlášce a ministryni školství, mládeže a tělovýchovy Kateřině Valachové napsal otevřený dopis. „Propadl jsem obavám, že vyhláška nesplní to, co si předsevzala, a naopak když jsem si představil její aplikaci do praktického života školy, tak jsem dospěl k závěru, že situaci se zdravou výživou žáků může ještě zhoršit. Toho se obávám dodnes,“ zdůvodňuje Ledvinka.

V otevřeném dopise se Tomáš Ledvinka přimlouval za zmírnění parametrů nebo zrušení vyhlášky. Podle jeho názoru se mělo jít metodou postupných cílů. Správná cesta by podle něho byla taková, že všichni výživoví poradci, kteří se dnes k tématu vyjadřují, měli působit ve školách, aby se postupně měnil sortiment školních bufetů na zdravější.

„Teď se nastavily limity v gramech cukru, tuku, soli, které jsou přípustné v jednotlivých výrobcích. Tím vznikl obrovský zmatek, protože například u pekařského nebo uzenářského zboží je velice složité zjišťovat jeho složení, pokud není balené a neobsahuje příslušné nálepky. Vyvolalo to zbytečnou paniku mezi provozovateli bufetů, protože nevědí, co mohou a nemohou prodávat, a velice těžko se v tom orientují,“ myslí si Ledvinka.

Tomáš Ledvinka

Zlepší se díky tzv. „pamlskové vyhlášce“ stravování dětí? A měly by vlastně být ve školách bufety a automaty? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Ledvinkou v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio